Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neodoljivi tart sa jagodama koji se topi u ustima

AUTOR: CityMagazine 19 May, 2022
Neodoljivi tart sa jagodama koji se topi u ustima

Sezona jagoda je u punom jeku, pa je prava šteta maksimalno je ne iskoristiti budući da traje jako kratko. Osim uživanja u svežim jagodama, što većina ljudi najčešće praktikuje, odlična ideja jesu i razne poslastice sa ovim ukusnim, zdravim i osvežavajućim voćem. Zbog toga vam danas donosimo recept za savršeno slastan i kremast tart sa jagodama u glavnoj ulozi!

Kombinacija prhkog testa, ukusnog vanil krema i kiselkastih jagoda stvara pravu harmoniju ukusa, kojoj niko neće moći da odoli. Lagan i ne previše sladak, ovaj desert biće savršena završnica nedeljnog ručka ili, pak, glavna zvezda vaše koktel zabave sa prijateljima. U nastavku otkrijte kako da ga pripremite korak po korak kako bi vam savršeno uspeo.

Foto: Daniela Zarnescu/Unsplash

Sastojci:

  • 500 g jagoda
  • 180 g džema od jagoda
  • 120 g putera na sobnoj temperaturi
  • 80 g šećera u prahu
  • 30 g mlevenih badema
  • 1 jaje
  • 200 g brašna
  • 1 veliki prstohvat soli
  • 1 mahuna vanile
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 2 žumanca
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 50 g kukuruznog skroba
Foto: Didi Miam/Unsplash

Priprema:

Najpre pripremite prhko testo: umutite puter pa dodajte šećer u prahu, mlevene bademe, jaje, brašno i so. Prestanite da mesite testo čim postane homogeno. Oblikujte ga u loptu, zavijte u providnu foliju i stavite u frižider na 3 sata.

Zagrejte rernu na 180°C. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte testo tako da bude debljine oko 3 do 4 mm, pa ga pomoću oklagije prebacite u okrugli kalup za tart. Lepo ga utisnite u kalup, pa ostavite u frižideru 20 min da se još malo stegne pre pečenja.

Izvadite testo iz frižidera, pa pecite oko 20 do 25 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 150°C, pa pecite još nekih 20 do 25 minuta dok ne dobije lepu zlatnožutu boju. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu pripremite krem. Mahunu vanile podelite napola i ostružite semenke, pa prokuvajte zajedno sa mlekom. U činiji umutite žumanca sa jajetom, šećerom i kukuruznim skrobom, pa sipajte dobijenu smesu u ključalo mleko i dobro izmešajte da se fino sjedini. Vratite na ringlu da se zagreje, pa čim smesa proključa, sklonite sa ringle i prestanite sa kuvanjem. Ostavite da se ohladi, uklonite mahunu vanile, pa sipajte preko ohlađene kore i fino poravnajte širokim nožem.

Jagode dobro operite, očistite i prepolovite ih, pa ih ređajte ukrug preko krema. Zatim zagrejte džem, po potrebi ga malo razredite vodom, pa njime premažite jagode kako bi imale lep sjaj.

Ostavite da se dobro ohladi, pa isecite i uživajte. Bon appétit!

Izvor: Elle France

Naslovna fotografija: Reuben Mcfeeters/Unsplash

Najčitanije

Testirali smo četiri metoda za rashlađivanje automobila, a evo koji je dokazano najbolji

Paklena vrućina koja vas čeka kada otvorite vrata automobila nesumnjivo je najgori deo leta. Ako ne ohladite svoj auto što…

Zašto je seks najučestaliji u julu?

Nedavno istraživanje kompanije Lovehoney sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da, iako neverovatno, postoji period godine kada se seksualne aktivnosti…

Oglas za stan u Beogradu hit na mrežama: Ljudi ne veruju koliko vlasnici traže za 20 kvadrata na Zvezdari

Koliko su cene nekretnina skočile to svi znamo, ali pojedini vlasnici su rešili da prednjače u čitavoj priči. O oglasu…

Najlepše sestre obrijale glave i izašle na pistu

Mark Džejkobs je pre dva dana održao reviju u Gradskoj biblioteci u Njujorku. Njegove kreacije nosile su najbolje manekenke, a…

Ovu plažu zovu Brioni, a mi vas pitamo – Da li ste videli lepšu gradsku plažu u Srbiji?

Ovu plažu popularno zovu Brioni, i važi za jednu od najlepših gradskih plaža u Srbiji. Nalazi se u Sremskoj Mitrovici…

Slobodanka voli da putuje sama i ima savete za sve one koji su se oduvek plašili da se odluče na ovakav korak

Koliko puta ste poželeli samo da se spakujete, kupite kartu i krenete sami na putovanje i koliko puta odustajali što…

Najnovije - Gastro

Internacionalna kuhinja: Flert

Smešten u srcu Novog Beograda, ušuškan u prostoru iza nekadašnje b92 i GTC poslovne zgrade, u toplim bojama i sa…

Preukusne poslastice sa kajsijama i breskvama koje morate da probate

Sezona zlatnih kajsija i sočnih breskvi je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu laganih letnjih poslastica sa…

Kako je ruska salata ukrala šou na važnom NATO samitu?

Pitanja šta je ruska salata, koliko je slična francuskoj, te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže, pa je…

Imamo dva savršena recepta sa kukuruzom: Pravi letnji zalogaji

Mladi kukuruz je konačno stigao i oni koji ga vole već uveliko slave. Kukuruz je lako svarljiva namirnica i možete…

Recept za kompot od breskve

Breskve su prepravile pijace i markete, najbolje je da ih jedete sveže, ali ledeni kompot od breskvi u vrelim danima…

5 kreativnih načina da poslužite lubenicu

Doručak, međuobrok, desert, leti su voće i povrće, a posebno lubenica, nezaobilazni na trpezi! Problem je što je uvek konzumiramo…