Volite jagode? Pripremite ove kolačiće koji će sve oduševiti!
Na našu veliku radost, sezona jagoda polako ponovo kreće. Ovo preukusno voće jako je zdravo i ukusno, pa u njemu najčešće uživamo u svežoj varijanti (eventualno sa malo šećera ili šlaga). Ipak, ono je odličan izbor i za pravljenje raznih fantastičnih poslastica! Budući da nam se bliže uskršnji praznici, evo jednog lepog predloga za ukusne, hrskave kolačiće sa jagodama u glavnoj ulozi – sigurni smo da vaši gosti neće moći da im odole!
Sastojci za 4 osobe:
- 120 g brašna
- 60 g očišćenih i isečenih jagoda
- 50 g šećera
- 50 g putera isečenog na kockice
- 40 ml mleka
- 1 manje jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- 50 g bele čokolade
- 50 g crne čokolade
Priprema:
1. U veću činiju prosejte brašno i prašak za pecivo. Zatim polako umešajte šećer i so, i sve dobro izmešajte. Na kraju dodajte puter koji ćete prstima umešati u suve sastojke.
2. U posebnoj posudi umutite jaje i dodajte mleko i aromu vanile. Sipajte smesu u činiju gde su suvi sastojci pomešani sa puterom. Sve zajedno dobro izmešajte kako bi se sastojci sjedinili i stvorili homogenu, vlažnu i lepljivu masu. Na kraju dodajte jagode.
3. Na pleh obložen papirom za pečenje kašikom stavite gomilice pripremljene smese.
4. Pecite kolačiće 15 – 20 minuta na temperaturi od 180°C. Sačekajte da se ohlade, pa izvadite iz pleha i nasumično prelijte istopljenom crnom i belom čokoladom. Voilà – uživanje može da počne!
Izvor: Aktivni Si
Fotografije za naslovni kolaž: Nature Zen/Unsplash; Nature Zen/Unsplash