• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Sve što ste želeli da znate o najčešćim vrstama sušija

CityMagazine
17.05.2022. 3 Mins Read Gourmet

Suši možda i nije nešto što je kod nas toliko rasprostranjeno, ali ipak postaje sve popularnije. Sve više ljudi istražuje ove nove ukuse, uči kako se on pravilno jede, da li se može napraviti i kod kuće i koliko dugo može stajati u frižideru. A kada su u pitanju njegove vrste, u nastavku vam navodimo 6 najrasprostranjenijih.

Sašimi

Photo by Huyen Bui on Unsplash

Ova vrsta sušija predstavlja sirove plodove mora sečene na tanke komade, koja je veoma teška za pripremu i zbog toga veoma popularna među konzumentima. Sašimi je popularan i među onima koji traže opcije sa manje ugljenih hidrata, pošto se konzumira bez pirinča. Preporuka je da se jede bez soja sosa kako bi se osetile sve suptilne arome.

Povezani članci

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Lažni čokoladni puding od samo dva sastojka: Ne kuva se, ne peče i ne lepi za butine

Nigiri

Photo by Jose Ruales on Unsplash

Nigiri se sastoji od pirinča na koji je obično položen jedan komad morske hrane, ponekad sa dodatkom glazure ili kavijara. Komad ribe ili druge morske hrane je skoro sirov, a u pirinač ide sirće. Sve to se može umočiti u soja sos, ali ne treba preterivati i preporuka je da se komad pojede u jednom zalogaju, a ne dva.

Maki

Photo by emy on Unsplash

Ovo je verovatno najpoznatija vrsta sušija i ono što prvo padne na pamet ljudima kada razmišljaju o ovoj vrsti hrane. Maki su rolnice sa čije spoljne strane se nalaze nori alge, a čiji fil može biti najrazličitiji – od sirove ribe do vegetarijanskih i veganskih opcija. Ponekad se služe sa prženim škampima na vrhu, a odlični su za deljenje i isprobavanje više različitih ukusa odjednom.

Uramaki

Photo by Valentin B. Kremer on Unsplash

Vrlo slično prethodnoj vrsti, ali sa jednom ključnom razlikom u rasporedu. Naime, ovde je pirinač spolja, pa potom idu alge, a u sredini je fil raznih vrsta. Maki i uramaki zajedno čine možda i najpopularnije vrste sušija, koje se često poručuju u raznim krajevima sveta.

Temaki

Photo by Amar Preciado

Za ovu vrstu sušija nisu vam potrebni štapići, već samo ruke, jer je u pitanju rolnica kupastog oblika za koju vam ne treba pribor. Oblikom pomalo podseća na mali giros, ali je spolja nori alga, a fil najčešće čini kombinacija povrća, ribe i soseva. To je definitivno suši pravljen za jednu osobu, a ne za deljenje.

Gunkan

Image by u_9vstifjx from Pixabay

Naziv ove vrste sušija znači „brod“, a ona tome najviše i nalikuje. Alge ovde predstavljaju spoljnu barijeru, koja drži pirinač i sve ono što ide preko njega na mestu, a to su najčešće komadići ribe, ikra ili drugi ostaci od sušija. Morate biti malo oprezniji prilikom konzumacije, kako vam ništa ne bi ispalo, ali ukus to i više nego nadoknađuje.

Izvor: Pure Wow

Naslovna fotografija: Mahmoud Fawzy on Unsplash

Tags:

japansuši

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Isprobajte batat na drugačiji način

Next

Izmišljena je jestiva lepljiva traka, savršena za giros i burito

Next
18.05.2022.

Izmišljena je jestiva lepljiva traka, savršena za giros i burito

Previews
16.05.2022.

Isprobajte batat na drugačiji način

Najnovije

Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević
Objavljene nominacije za Zlatne maline, vode Tom Henks i filmovi „Blonde“, „Good Mourning“ i „Pinocchio“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖