• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Koliko dugo suši može da stoji u frižideru?

CityMagazine
11.04.2022. 3 Mins Read Gourmet

Dobra vest je da ne morate odmah da se oprostite sa ostatkom osetljive hrane kao što je suši. Loša vest je da imate samo 24 sata pre nego što suši postane nebezbedan za jelo. U nastavku pročitajte šta da radite sa ostacima sušija.

Koliko dugo suši traje u frižideru?

Postoje različite vrste sušija, a neki i ne sadrže morske plodove. Ipak, stručnjaci kažu da je odgovor na postavljeno pitanje uvek isti: suši svih vrsta traje do 24 sata u frižideru. Rashlađeni suši koji sadrži sirove morske plodove treba da se konzumira u roku od 12 do 24 sata, što je standardna preporuka u supermarketima u Japanu.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Nije teško razumeti relativno mali period svežine za suši napravljen od sirove ribe (svako ko je jeo pokvarenu morsku hranu zna kako se ta priča završava), ali možda se pitate zašto isto važi i za vegetarijanski suši ili rolnice koje sadrže kuvane plodove mora.

Kao što ste mogli da pretpostavite, rashlađeni suši koji sadrži kuvane morske plodove ili samo povrće (na primer škampi u tempuri ili jednostavna rolnica od avokada) je bezbedan za konzumiranje i nakon perioda od 24 sata i može trajati tri do četiri dana. Ipak, iako se možda nećete razboleti to ne znači i da treba da jedete ovako dugo odstajao suši.

Kada su u pitanju kuvani morski plodovi i rolnice od povrća problem je oksidacija (braon avokado) i migracija vlage (morske alge se pokvase i pirinač se suši). Čak će i suši bez sirove ribe biti senka nekadašnjeg sebe ako se ostavi da čami u frižideru duže od jednog dana.

Foto: Önder Örtel@onderortel / Unsplash

Kako bezbedno čuvati ostatke sušija
Dakle, vratili ste se kući sa večere u svom omiljenom suši baru sa nečim za sutrašnji ručak i ne pomišljate da radite nešto pogrešno dok kutiju u kojoj je suši stavljate u frižider. Potrebno je sprečiti da se suši sparuši, a za to je potrebno da ga umotate u plastičnu foliju i vratite u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ga stavite u frižider. Ovaj dodatni sloj zaštite će zadržati svežinu i usporiti gorepomenute neizbežne procese oksidacije i migracije vlage.

Znaci da se suši pokvario

Suši koji sadrži sirovu ribu napravljen je od najkvalitetnijih morskih plodova, zbog čega je prilično bez mirisa (suši ne sme da ima nikakav neprijatan miris). Zato je miris jedan od najlakših načina da utvrdite da li je suši u vašem frižideru prošao svoj vrhunac. Zanimljivo je da to važi ne samo za suši sa morskim plodovima, već i za sam pirinač za suši. Uopšteno govoreći, ako iz vaših ostataka dolazi bilo kakav „neuobičajen“ miris – bilo da je riblji ili neobičan – bilo bi mudro da igrate na sigurno i bacite ih u smeće.

Za suši sa sirovim morskim plodovima promena boje i ljigava površina su ključni pokazatelji da se ova vrsta hrane pokvarila. Konačno, stručnjaci preporučuju da proverite da li na pirinču ima znakova buđi jer se i to može desiti i velike su šanse da je to vrsta gljivica koju ne želite da konzumirate.

Izvor: purewow.com

Naslovna fotografija: Mahmoud Fawzy / Unsplash

Tags:

gastronomijasavetisuši

Povezani članci

Da li već osećate miris božićnih poslastica? Donosimo 3 recepta za čokoladne deserte u zdravijoj, ali ništa manje ukusnoj verziji

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Ovaj sastojak će vaš paradajz sos učiniti puno ukusnijim

Next

Recepti za 3 omleta koja podstiču mršavljenje

Next
12.04.2022.

Recepti za 3 omleta koja podstiču mršavljenje

Previews
10.04.2022.

Ovaj sastojak će vaš paradajz sos učiniti puno ukusnijim

Najnovije

Preslušajte drugu epizodu podkasta „Vesele 80e sa Đurom PIP POP“
CityMagazine
Džon Laroket priznao da je umesto novca, za film „Teksaški masakr motornom testerom“ dobio travu
Filip Milosavljević
Retrospektakl i jubilej Marka Nastića
CityMagazine
Originalna nepo beba Dakota Džonson vodiće 94. dodelu Oskara: Evo zašto ona ima najbolji genetski materijal za to
Ivana Milošević
Objavljene nominacije za Zlatne maline, vode Tom Henks i filmovi „Blonde“, „Good Mourning“ i „Pinocchio“
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Stand-up
  • Predstave
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖