Napravite pitu od jabuka kao iz filma „Kada je Hari sreo Sali”
Glumci Bili Kristal i Meg Rajan postali su Hari i Sali u čuvenoj ljubavnoj komediji. Film je poznat po mnogim scenama, kao i onoj kada glavni likovi naručuju hranu u jednom dajneru. Sali tada ima veoma specifičnu porudžbinu za pitu od jabuka. Inspirisani time, u nastavku vam nudimo recept.
Recept
Pre nego što pročitate sastojke, pripremu, i odlučite da i sami isprobate ovu poslasticu, pogledajte duhovitu scenu iz filmaKada je Hari sreo Sali, u kojoj se sve vrti oko pite od jabuka.
Sastojci za testo
- 2 šolje brašna
- ¾ kašičice soli
- ½ pakovanja putera
- 1 veliko jaje
- 2 kašičice hladne vode
- 1 kašičica sirćeta
Sastojci za punjenje
- ¼ pakovanja putera
- 1 kg Greni Smit jabuka
- 1 kašičica soka od limuna
- ¼ šolje brašna
- ½ kašičice soli
- ¾ šolje belog šećera
- ½ šolje žutog šećera
- 1 štapić vanile
Ostali sastojci
- voda za premazivanje
- 1 jaje
- šećer za posipanje
Priprema
Prvo napravite testo tako što ćete u blender ubaciti brašno, so, i puter isečen na komadiće. Kada dobijete gromuljičastu smesu, dodajte jaje, hladnu vodu, i sirće, koje ste prethodno pomešali u činiji. Pustite da blender kratko radi, dok sve ne sjedini. Podelite testo na dva jednaka dela, formirajte ih u diskove, obmotajte plastičnom folijom, i odložite u frižider na najmanje 30 minuta, a najbolje na dva dana.
Priprema za nadev počinje tako što pustite da se puter otopi u šerpici na srednje jakoj temperaturi. Mešajte puter oko 8 minuta, dok ne dobije zlatno-braon boju. U jednu činiju ubacite jabuke koje ste prethodno oljuštili i isekli na veće komadiće. U drugoj činiji promešajte brašno, so, beli i žuti šećer, kao i sadržaj štapića vanile koji ste presekli napola i izvadili njegove sitne crne semenke. Preko jabuka sipajte braon puter, a zatim i sadržaj druge činije sa brašnom, pa pažljivo promešajte.
Izvadite testo iz frižidera, i ostavite ga napolju kako bi poprimilo sobnu temperaturu. Uz pomoć oklagije jedan komad testa izrolajte tako da bude veći od okrugle posude u kojoj ćete peći testo. Postavite testo na dno posude, sipajte jabuke, pa višak testa koji ostane sa strane premažite vodom. Drugi komad testa treba za nijansu da bude veći od prvog. Njime prekrijte pitu, pa višak od oba testa dobro spojite, pritisnite, i uvrnite, kako biste zatvorili pitu. Oštrim nožem isecite vrh pite na nekoliko mesta, a zatim je odložite u zamrzivač na 30 minuta.
Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni. Pitu onda premažite umućenim jajetom, i pospite šećerom. Pecite je 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni, te je pecite još sat vremena. Pre posluživanja pustite da se pita u potpunosti ohladi. Zato je najbolje da je napavite jedan dan unapred.
Naslovna fotografija: Priscilla Du Preez / Unsplash