• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Đumbir pomaže u mršavljenju, za bolove je bolji od ibuprofena, ali neki ljudi ne bi smeli da ga koriste

Đumbir pomaže u mršavljenju, za bolove je bolji od ibuprofena, ali neki ljudi ne bi smeli da ga koriste

Ivana Milošević
13.07.2022. 2 min Gourmet

Đumbir u crevima uravnotežava bakterijsku floru i pomaže u borbi protiv raznih infekcija.

Đumbir je vrlo popularan začin u mnogim delovima sveta. Koristi se više od pet hiljada godina, kao i u indijskoj ajurvedskoj medicini. U biljnoj medicini đumbir se preporučuje za razne probleme, od probavnih smetnji preko nedostatka energije do borbe protiv raznih infekcija, piše Novi list.

Đumbir je oduvek poznat kao biljka sa “čudotvornim” svojstvima – pomaže pri mršavljenju, ublažava simptome mučnine i povraćanja, a pomaže i protiv bolova i ima protivupalno dejstvo. Poznat je i kao “koren zdravlja”, a njegov ekstrakt se smatra snažnim lekom protiv bolova od ibuprofena. Preporučuje se i u lečenju artritisa i reume.

Podstiče proizvodnju žučnih tečnosti i time štiti od želudačnog čira, dok u crevima uravnotežava bakterijsku floru, smanjuje nivo holesterola u krvi, koristan je za lečenje reume, artritisa i bolova u mišićima. Ništa manje važna nisu ni njegova afrodizijačka svojstva, poznata već među Arapima, a danas se koristi zbog uticaja na plodnost i stimulativnog delovanja, pojačanog u kombinaciji s ginsengom.

Đumbir sadrži šećere, mineralne soli, vitamine B, C, E i J i aminokiseline.

Đumbir se može konzumirati u bilo koje doba dana, jer ne izaziva pospanost. Međutim, ne preporučuje se pre operacije zbog antikoagulantnih svojstava. Nije izričito kontraindikativan za trudnice, ali se ne preporučuje da se koristi predugo. U visokim dozama eterično ulje đumbira može izazvati iritaciju kože i alergije. Ako se proguta prekomerna doza, može uzrokovati bolove u želucu.

View this post on Instagram

A post shared by Skin Tightening Clinic (@skintighteningclinicperth)

Zatražite savet od svog lekara pre nego što uzmete đumbir uz druge lekove, naročito u slučajevima kamena u žuči, srčanih problema, dijabetesa ili krvnih bolesti.

U frižideru ga držite na polici, a ne u fioci za povrće, jer je previše vlažna i može doprineti razvoju plesni. Možete da ga ostavite da se suši u rerni na niskoj temperaturi, s lagano otvorenim vratima, 10-12 sati, nakon što ste ga prokuvali desetak minuta kako ne bi proklijao tokom sušenja.

Ako je oguljen i izrezan, ne treba ga blanširati. Osušiće se za nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Može se čuvati i na suvom mestu, poput luka i krompira. U Aziji se čuva i u šećernom sirupu. Za tu namenu prikladan je javorov sirup.

Budući da ima jak i ljut miris i ukus, uglavnom se koristi za aromatizovanje slanih i slatkih jela, a kao začin je sastavni deo karija. Koristi se kao sastojak bezalkoholnih pića i kao aroma za slatkiše.

Naslovna fotografija: Unsplash / Dominik Martin

Oznake:

mršavljenjeđumbir

Podeli

Zaprati Autor

Ivana Milošević

Ostali članci

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!
Prethodni

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Pasta karbonara: Imamo pravi recept
Sledeći

Pasta karbonara: Imamo pravi recept

Sledeći
Pasta karbonara: Imamo pravi recept
14.07.2022.

Pasta karbonara: Imamo pravi recept

Prethodni
12.07.2022.

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Sad se ostavlja mleveni nekuvani paradajz: Imamo najbolji recept!

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖