Najskuplja pica na svetu se pravi 72 sata, a evo koliko košta i koji su njeni sastojci
Pri samoj pomisli na picu, većini ljudi krene voda na usta. Ovaj italijanski specijalitet je pogodan za bilo koje doba godine, jer uvek možemo da pravimo picu od različitih sastojaka u zavisnosti od sezone.
Jednu picu sa egzotičnim sastojcoma naročito bismo voleli da probamo. U pitanju je navodno najskuplja pica na svetu, koja košta neverovatnih 8.300 evra! Ona se zove Luj XIII, što je, složićete se, potpuno prikladno imajući u vidu luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. veku.
Recept za ovu picu za bogate napravio je Renato Viola, veoma cenjeni italijanski pica majstor, pobednik više prestižnih kulinarskih takmičenja.
Njegova pica Luj XIII prečnika je svega 20cm. Ona se služi isključivo u domu osobe koja ju je naručila. Ketering tim čine Renato Viola, somelijer i kuvar. Celokupna priprema pice se dešava na licu mesta, izuzev pravljenja testa, koje se sprema 72 sata ranije od organskog brašna, roze soli iz australijske reke Mari i prirodnog kvasca.
The world’s most expensive pizza is called the Louis XIII. It can be found in Salerno, Italy, and costs $12,000. pic.twitter.com/TrltMZD6K4
— SERIOUSLY STRANGE (@SeriousStrange) September 24, 2017
Renato Viola kaže da je većina sastojaka njegove pice iz Francuske i Italije. Mozzarella di bufala, sir napravljen od mleka domaćih italijanskih bivola, daje ovoj pici prepoznatljivu vlažnu, žvakastu i sirastu teksturu. Najskuplji sastojak su jastozi – pripremljeni i flambirani u konjaku. Pored njih, kao nadev na picu se stavljaju i tri vrste egzotičnog kavijara, kozice i mediteranske vrste škampa.
Domaćini od ketering tima uz obrok dobijaju i jedinstven escajg, kao i konjak Remy Martin Cognac Louis XIII, koji se odlično uklapa sa ukusima pice.
Verovatno se pitate gde je moguće probati ovu picu? Nažalost, samo na jednoj lokaciji na svetu, u mestu Agropoli u italijanskoj regiji Salerno. Ako imate želju da probate picu Luj XIII, stupite u kontakt sa pica majstorom Renatom Violom i zakažite svoj termin, a nakon minimum tri dana njegov ekskluzivni italijanski specijalitet će se naći na vašoj trpezi.
Izvor: NRI Vision
Naslovna fotografija: Hoja Studio on Unsplash