Gabrijel Bonči: Mikelanđelo pice koji živi svoj san
Obožavate picu i stalno ste u potrazi za novim mestima na kojima možete probati ovaj gastro klasik? Onda će vas priča koja sledi jaaako zainteresovati!
Naime, na Netflix-u je nedavno izašla sedma sezona hit serije Chef’s Table: Pizza, koja je posvećena svim istinskim ljubiteljima pice. Ukoliko ste ranije gledali ovu seriju, onda znate da je svaka sezona posvećena određenom delikatesu, pa je tako sada konačno došao red i na najpoznatije i mnogima omiljeno italijansko jelo.
U središtu priče nalazi se potraga za najboljim mestima za uživanje u ovom specijalitetu širom sveta. Od grada Feniksa, preko Italije, do Kjota u Japanu, kroz ovaj serijal dobijamo priliku da posetimo restorane i upoznamo kuvare koji su promenili definiciju savršene pice. Osim što se fokusira na hranu, ova serija pruža uvid u živote samih kuvara koji su učestvovali u snimanju, čineći sve još mnogo dinamičnijim i stvarnijim.
Kuvar Gabriel Bonči, takođe poznat kao „Mikelanđelo pice“, poznat je po svom prepoznatljivom testu, neverovatno svežim sastojcima i izvanrednim ukusima. Povrh toga, on je poznato TV lice u Italiji, a picu toliko voli, da je snimio i dokumentarac o njoj. Ukoliko još uvek niste čuli za ovog kulinarskog genija, ostanite sa nama u nastavku gde vam donosimo priču o njegovom uzbudljivom životu i impresivnoj karijeri. Spojler: povećan apetit je zagarantovan!
Ko je kuvar Gabrijel Bonči?
Rođen i odrastao u Rimu, četrdesetpetogodišnji Gabrijel je u mladosti otkrio svoju strast prema kuvanju. Tako je odmah nakon što je završio školu, krenuo na obuku za kuvara. Ipak, vremenom je shvatio da više uživa u pravljenju hleba i pica nego u pedantnom restoranskom kuvanju. Nakon što je radio u nekoliko restorana u Rimu, svoje iskustvo iskoristio je na najbolji način i 2003. godine otvorio svoj prvi restoran, tačnije piceriju – Pizzarium, u italijanskoj prestonici.
Smeštena u rimskoj ulici Via Della Meloria, blizu Sikstinske kapele, piceriji nije trebalo dugo da stekne popularnost, pa su tako ubrzo ispred nje počeli da se stvaraju redovi svih onih koji su što pre želeli da probaju Bončijev hvaljeni specijalitet. Zanimljivo je da je, osim što je briljantan ugostitelj koji je do sada dobio brojna priznanja, Bonči prilično popularan i na italijanskoj televiziji gde se 2011. pojavio u TV dokumentarcu pod nazivom The Layover.
Pored toga, ovaj poznati kuvar bio je i sudija u italijanskom rijaliti šou-u Bake Off Italia – Dolci in forno 2019. i pojavio se u TV emisiji Pizza Hero. On konstantno smišlja nove i neobične kombinacije ukusa za picu, a u njegovim restoranima mogu se degustirati i savršene pite najrazličitijih punjenja. Zapravo, neki od tih ukusa su toliko ekskluzivni da su dostupni samo jednom godišnje. Sasvim logično, do sada je za svoj doprinos ovom italijanskom gastro klasiku pobrao brojna priznanja i pohvale kritičara, a njegove kulinarske kreacije i maštovite kombinacije ukusa spadaju među najbolje na svetu.
Tajna savršene pice Gabrijela Bončija
Čuveni italijanski kuvar do sada je kreirao preko 1500 neodoljivih recepata za picu, koji kombinuju najrazličitije organske namirnice i stvaraju gastro užitak koji obiluje različitim teksturama i uzbudljivim aromama.
Bonči se specijalizovao za rimski specijalitet – četvrtastu picu na parče, što je i detaljno opisao u pomenutoj Netfliksovoj seriji. U njegovom picerijumu u Rimu i Čikagu, ponuda pica se menja iz sata u sat u zavisnosti od sastojaka koji su trenutno na raspolaganju.
Kada je gastro novinarka Elizabet Minčili intervjuisala Bončija 2011. godine, on je otkrio da kvalitet pice zavisi od brašna, koje mora biti organsko i hemijski netretirano.
Na svojoj veb stranici, Bonči navodi da se u velikoj meri fokusira na sezonske proizvode i saradnju sa regionalnim farmama. Njegovo testo za picu pravi se od 100% organskog pšeničnog brašna, a pre nego što ide na pečenje, ono mora da odstoji čak 72 sata!
U pogledu samih ukusa, u Bončijevim picerijama ne postoji meni, ali se zato može naći puno toga što ne možete ni da zamislite – od čuvene Amatriciana-e do pice Culo e lampredotto koja spaja iznutrice, artičoke, med i paradajz volovsko srce. A ako ikada nakon ulaska u Bončijev restoran budete zbunjeni šta da naručite, on će vam verovatno preporučiti da probate prženu Karbonaru, jer je to njegovo najpopularnije jelo, dok je omiljena pica Italijana jednostavna crvena pica sa paradajz sosom koja ima zagorele, hrskave korice.
Gde je danas kuvar Gabrijel Bonči?
Nakon što je postao izuzetno popularan u Rimu, kao i u celoj Italiji, Gabrijel je konačno odlučio da proširi svoj biznis, pa je 2017. u Čikagu otvorio filijalu svoje picerije. Njegova visoka reputacija pratila ga je i u Sjedinjenim Državama, pa su tako ljudi ubrzo počeli da hrle u čikaški lokal da se što pre dočepaju Bončijeve pice. Ohrabren tim uspehom, Gabrijel je svoj biznis 2021. proširio i na Majami, i bio je prilično uzbuđen što će svoje kreacije dovesti u ovu obalsku metropolu.
Trenutno, Gabrijel živi na relaciji Rim – Čikago – Majami, a osim što je do ovog trenutka otvorio tri picerije, on se takođe udružio sa kuvarom Robertom Pecelom sa kojim je otvorio i pekaru u Rimu. Iako su njegove američke picerije prilično daleko od vodeće picerije u Rimu, on insistira na tome da svaki sastojak bude potpuno isti, što pomaže u održavanju kvaliteta.
Privatni život
I dok je u svom poslu apsolutno neprikosnoven, Gabrijel svoj privatni život drži u dalekoj tajnosti. Tako se spekulisalo da je oženjen i da ima decu, ali on se po tom pitanju nikada nije javno oglašavao. Ko zna, možda je ta tajnovitost još jedan razlog zašto čuveni italijanski šef privlači toliko pažnje gde god da se pojavi. Kao što je i sam rekao: „Jedini način da objasnite picu je da ljude zainteresujete za njuˮ.
Ipak, ono što jeste otkrio jeste to da voli urbani duh Vinvud distrikta u Majamiju gde je smeštena njegova picerija, kao i klimu i kulturu tog grada.
Fizička transformacija
Pored toga, ono što je kod Bončija takođe vrlo upečatljivo jeste i njegova ogromna fizička transformacija, koja se odvijala paralelno sa razvojem njegove karijere. Kao što ste mogli da vidite na snimcima, on je ranije bio jako krupan i izgledao je potpuno drugačije. Kao pravi gurman, kakav jeste, bilo mu je teško da odoli silnim specijalitetima – slasnim picama, pitama i testima, koje napravi, što se neminovno odrazilo na njegovu kilažu. No, poslednjih godina, napravio je drastičan preokret, pa se podvrgao smanjenju želuca, ozbiljno se posvetio vežbanju i vraćanju u formu, što je urodilo plodom, pa Bonči, bez ikakve dileme, trenutno izgleda bolje nego ikada.
Njegov uzbudljiv životni put i strast prema svemu što radi zaista su inspirativni i zadivljujući, a mi nestrpljivo čekamo da vidimo šta je to novo (iz njegove kuhinje) čime će nas ponovo oduševiti!
Naslovna fotografija: Netflix / Everett / Profimedia