Preporučena hrana za pacijente koji se bore sa Parkinsonovom bolešću
Bolest iz naslova predstavlja progresivan poremećaj centralnog nervnog sistema, čiji se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Ipak, najčešće uključuju grčeve, drhtanje i upalu mišića, prenosi „Healthline”. Iako je ovo stanje neizlečivo, istraživanja su pokazala da postoje namirnice koje mogu da pomognu kod ublažavanja simptoma, ali i usporavanja napredovanja Parkinsonove bolesti.
Više istraživanja pokazalo je da ishrana s visokim udelom antioksidanasa može da zašti mozak i uspori napredovanje bolesti kod starijih osoba. Namirnice koje u sebi sadrže velike količine antioksidansa su: orašasti plodovi, bobičasto voće, paradajz, paprika, patlidžan, te zeleno lisnato povrće. Stručnjaci su takođe potvrdili kako upravo ishrana bazirana na biljnim namirnicama osigurava najveći unos antioksidanasa, te pomaže pri ublažavanju simptoma Parkinsonove bolesti.
Osim namirnica bogatih antioksidansima, tu su i neizostavne omega-3 masne kiseline, koje mogu da pomognu u poboljšanju funkcije mozga kod osoba s Parkinsonovom bolešću. Ove masti se nalaze u hrani kao što su: losos, ostrige, lanene semenke, te pasulj. Neka istraživanja takođe sugerišu da mediteranska ishrana, koja je bogata antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama, usporava napredovanje Parkinsonove bolesti.
Kako zaključuje Healthline, istraživanja su pokazala da mnogi ljudi s Parkinsonovom bolešću imaju manjak gvožđa, vitamina B i D, cinka te kalcijuma, zbog čega se preporučuje da konzumiraju namirnice bogate upravo ovim vitaminima odnosno mineralima. To su: govedina, tofu, integralne žitarice, piletina, mlečni proizvodi, proizvodi od soje, te crveno meso.
Izvor: Index.hr