Mača čaj: Idealan za početak dana
Mača čaj je verovatno jedan od najtraženijih čajeva prošle godine. Mnogi ga zovu čaj nad čajevima, zbog bogatih hranljivih sastojaka i antioksidanasa koje sadrži.
Reč je o podvrsti zelenog čaja, tačnije o fino mlevenom prahu listova zelenog čaja intenzivne smaragdne boje koji se od drevnih dana koristi u japanskim čajnim ceremonijama zbog svog prepoznatljivog i posebnog ukusa.
Za razliku od drugih zelenih čajeva, grmovi mače se 20 dana pre žetve prekriju kako bi se zaštitili od direktnog sunca. Tako se potiče proizvodnja hlorofila koji listovima daje tamniju, življu nijansu zelene, a povećava se i proizvodnja L-teanina, aminokiseline zaslužne za svojstvo čaja da istovremeno smiruje i stimulira.
Šoljica mače sadrži pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice i čak 100 puta više dragocenog antioksidansa EGCG koji je delotvoran u borbi protiv raka.
Mača snižava nivo holesterola i šećera u krvi, pospešuje detoksikaciju organizma, ubrzava metabolizam, opušta i smiruje i pojačava koncentraciju i pamćenje. Bogata je nutrijentima, odnosno vlaknima, hlorofilom i vitaminom A, i C, a od minerala kalijumom, kalcijumom, gvožđem, selenom, hromom, cinkom i magnezijumom.
Sadrži kofein pa je idealna zamena za jutarnju kafu, a pomaže i koncentraciji. Ipak zbog drugih supstanci idealan je i za smirenje.