Razlika između tople i hladne kafe: Koja je bolja i zašto?
Kada je u pitanju hladna li topla kafa, odluka se uglavnom svodi na lični ukus ili doba godine. Međutim, kako vecernji.hr piše, temperatura nije jedino što razlikuje ove dve verzije kafe.
Jedna drastična razlika između tople i hladne kafe, pored ukusa i temperature, zasigurno jeste miris. Istraživanjem iz 2008. godine objavljenom u “Jurnal of Agricultural and Food Chemistry”, otkriveno je da aroma koja nastaje kao posledica kuvanja kafe može promeniti aktivnost određenih gena u mozgu.
Eksperiment pokazuje uticaj mirisa skuvane kafe na miševe lišene sna, pri čemu je prikazana moć arome kafe da aktivira ekspresiju određenih gena, ali i smanji umor i stres povezan sa pospanošću.
Međutim, i pored utvrđene razlike u vezi temperature, ukusa i mirisa, postavlja se pitanje zdravlja. Da li dve verzije kafe različito utiču na ljudsko telo i organizam?
Naime, stručnjak Madžid Basit tvrdi da nema mnogo istraživanja na ovu temu, ali da je dokazano da topla kafa poseduje veće količine antioksidanata povoljnih za zdravlje.
Istraživanje iz 2018. godine Univerziteta Tomas Džefrson otkrilo je da topla kafa poseduje veći nivo antioksidanata pogodnih za sprečavanje ili usporavanje oštećenja ćelija. Međutim, ukoliko u kafi tražite dodatnu dozu kofeina, morate znati da je kofein veoma varijabilan i da zavisi od brojnih faktora, uključujući i kvalitet zrna kafe.
Iako je istraživanje Američkog hemijskog društva iz 2020. godine otkrilo da metod toplog spremanja kafe proizvodi više kofeina od hladnog, činjenica da razlika nije drastična čini obe verzije kafe dobrim izvorom kofeina.