Koliko dugo piletina može da stoji u frižideru?
Piletina je zdrav i ukusan izvor proteina, međutim i ima visok rizik od bakterijske kontaminacije. Zato je važna pravilna priprema i čuvanje – inače bi mogla da postane izvor bolesti koje se prenose hranom. Iako je većina nas vrlo često priprema, moguće je da mnogi još uvek ne znaju koliko dugo mogu sigurno da je skladište u frižideru.
Koliko dugo piletina može da se čuva u frižideru?
Čuvanje piletine u frižideru pomaže da se uspori rast bakterija, jer one imaju tendenciju da se sporije razmnožavaju na temperaturama ispod 4°C. Ipak, sveža piletina ne bi trebalo da stoji u frižideru duže od 1-2 dana. Isto vredi i za sirovu ćuretinu, kao i za druge vrste živine. Sveže meso najbolje je čuvati u posudi koja ne propušta vodu kako bi se sprečilo curenje sokova i kontaminacija druge hrane.
Pripremljena (kuvana ili pečena) piletina može da se čuva u frižideru otprilike 3-4 dana, a treba je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Nezavisno od toga radi li se o već pripremljenom mesu ili sirovom, ako piletinu trebate pohraniti na više od nekoliko dana, najbolje je da je smjestite u zamrzivač. Sirovi komadi piletine mogu da se čuvaju u zamrzivaču do 9 meseci, dok celo pile može da stoji zamrznuto i godinu dana. Kuvana piletina može da se čuva u zamrzivaču 2-6 meseci.
Kako prepoznati da li se piletina pokvarila?
Ako ste piletinu ostavili u frižideru duže od nekoliko dana, postoji mogućnost da se pokvarila. U nastavku donosimo nekoliko načina kako da saznate da li se to dogodilo.
Istekao rok trajanja: Ako je prošao datum naznačen na pakovanju, najverovatnije je da se piletina pokvarila.
Promene boje: Sirova i kuvana piletina koja počinje da oprima sivo-zelenu boju se pokvarila. Promena boje ukazuje na pojavu buđi, odnosno rast bakterija.
Miris: I sirova i kuvana piletina ispuštaju kiseo miris poput amonijaka dok se kvare. Međutim, ovaj miris može teže da se primeti ako je piletina bila marinirana u sosu, bilju ili začinima.
Tekstura: Ako je površina piletine sluzava, meso se pokvarilo.
Ako posumnjate da se piletina u vašem frižideru pokvarila, odmah je bacite. Nemojte pokušavati da je isperete, jer ispiranje neće uništiti bakterije. Naprotiv, one mogu da se prošire s piletine na drugu hranu, posuđe i radne površine, uzrokujući unakrsnu kontaminaciju.
Rizici od pokvarene piletine
Konzumiranje pokvarene piletine može da uzrokuje bolest trovanje hranom. Piletina ima visok rizik od izazivanja trovanja hranom, jer može da bude zaražena bakterijama kao što su Campylobacter, Salmonella i druge.
Navedene bakterije obično se eliminišu tokom kuvanja, ali to ne znači da je sigurno kuvati piletinu koja se već pokvarila. Iako ponovno zagrevanje ili kuvanje može da ubije površinske bakterije, neće eliminisati neke od toksina koje bakterije proizvode, zbog kojih možete da se otrujete hranom ako ih pojedete.
Trovanje hranom može da uzrokuje neprijatne i, ponekad, opasne simptome, uključujući visoku temperaturu, zimoću, mučninu, povraćanje, proliv, krvavu stolicu i dehidrataciju. U nekim slučajevima teško trovanje hranom može da zahteva hospitalizaciju i čak dovesti do smrti.
Kad god sumnjate da je piletina pokvarena, nemojte da je jedete. Uvek je najbolje odmah je baciti.
Izvor: centarzdravlja.hr