Šta se dešava u našem organizmu nakon što pojedemo brzu hranu
Svako od nas ponekad ne može da odoli ukusnoj brzoj hrani, a malo je onih koji u potpunosti mogu da se odreknu kroasana, sendviča ili pice, ma koliko se trudili da jedu zdravo.
Ipak, nakon nedavnog istraživanja objavljenog na portalu Fast Food Menu Prices, verujemo da će svako od nas dobro razmisliti pre nego što odluči da se sledeći put počasti obrokom brze hrane.
Istraživači su se fokusirali na procese koji se odvijaju u našem telu sat vremena nakon konzumiranja brze hrane. Smatraju da, pre svega, treba da budemo svesni da jedna porcija brze hrane ima u proseku 500 kalorija, što je oko 1/4 kalorija potrebnih našem telu tokom dana.
U prvih deset minuta nakon obroka u našem telu raste nivo šećera u krvi, zbog čega mozak počinje da luči takozvane hormone sreće koji stvaraju osećaj zadovoljstva. Taj osećaj kasnije doprinosi razvoju kompulzivnog jedenja, tačnije konzumiranja hrane čak i kada nismo gladni.
Posle 30 minuta javlja se jaka žeđ, jer prosečna porcija brze hrane sadrži oko 970 miligrama natrijuma. Tolika količina natrijuma stvara poteškoće u radu bubrega, koji, da bi izbacili višak unesene soli, počinju da upijaju vodu iz okolnih tkiva. Kako bi se ovaj proces odvijao, srce počinje da radi brže, što vremenom može da izazove povećanje krvnog pritiska, ali i ozbiljnija srčana oboljenja.
Nakon 40 minuta, šećer u krvi počinje naglo da pada i raspoloženje se pogoršava, a osećaj gladi se ponovo javlja, iako je telu potrebno od 24 do 72 sata da svari obrok. Ovo je i glavni razlog zašto je prekomerna konzumacija brze hrane najčešći razlog viška kilograma kod većine ljudi.
Naravno, kada s vremena na vreme jedete brzu hranu, to neće ostaviti posledice po izgled i zdravlje, ali svakodnevna konzumacija ovih obroka sigurno neće biti bez posledica.
BONUS VIDEO: