Recept za kisele krastavce sa sirćetom: Ukusna turšija za svaku priliku
Otkrijte kako brzo i lako napraviti ukusne kisele krastavce sa sirćetom, poznate kao turšija.
Savršeni dodatak vašim obrocima i idealni za konzerviranje svežeg povrća.
Ovaj recept za kisele krastavce sa sirćetom, odnosno turšiju, je jednostavan za pripremu i pruža osvežavajući i kiselkast ukus.
Ovi ukiseljeni krastavci savršeni su kao prilog uz mnoge jela ili kao zdrava grickalica.
Sastojci:
1 kg čvrstih krastavaca
2 šolje vode
2 šolje sirćeta
3 kašike soli
2 kašike šećera
4 čena belog luka
2 kašičice semena komorača
1 kašičica bibera u zrnu
1 crvena paprika (opciono)
Uputstvo:
Operite krastavce pa ih nasecite na kolutove ili ostavite cele, zavisno o želji. U većoj šerpi, zagrijte vodu, sirće, so i šećer dok se sve dobro ne rastopi. Ostavite da se ohladi.
U čiste tegle stavite beli luk, seme komorača, biber u zrnu i, ako želite, iseckanu crvenu papriku za dodatnu pikantnost.
Dodajte krastavce u tegle.
Prelite ohlađenom mešavinom sirćeta, vode, soli i šećera.
Zatvorite tegle i ostavite da stoje na hladnom i tamnom mestu najmanje nedelju dana pre konzumacije.
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice