Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže
Ćulbastije su tradicionalno balkansko jelo koje se sastoji od komada mesa (često svinjetine ili junetine) koji se pripremaju sa povrćem i začinima u gustoj sosu.
Evo osnovnog recepta za pripremu ćulbastija:
Sastojci:
500 g mesa (svinjetine ili junetine), isečenog na komade
2-3 kašike ulja
veća glavica crnog luka, sitno iseckana
2 čena belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, iseckane na kolutove
2 krompira, iseckana na kolutove
1 crvena paprika, iseckana na trake
1 paradajz, iseckan na kolutove (ili 2 kašike paradajz pirea)
1 kašika brašna
2 šolje bujona (pileći ili povrtni)
So i biber po ukusu
Suvi začin po ukusu
Tucana crvena paprika (opciono, za ljubitelje pikantne hrane)
Peršun ili sveži začini za garniriranje
Uputstvo:
U velikoj šerpi ili dubokom tiganju, zagrijte ulje na srednjoj vatri.
Dodajte iseckani crni luk i beli luk te propržite dok ne postanu staklasti i blago zlatno smeđi.
Dodajte meso i pržite ga dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju sa svih strana.
Dodajte šargarepu, krompir, crvenu papriku i paradajz (ili paradajz pire) u šerpu, i sve zajedno propržite još nekoliko minuta.
Pospite brašno preko mesa i povrća, dobro promešajte da se sve sjedini, i pržite još nekoliko minuta.
Postepeno dodajte bujon dok mešate kako biste stvorili gustu sosu. Možda nećete morati dodati svih 2 šolje odjednom, pa prilagodite količinu tečnosti prema potrebi.
Začinite solju, biberom, suvim začinom i tucanom crvenom paprikom po ukusu. Ako volite ljuto jelo, možete dodati više crvene paprike.
Smanjite vatru na nisku, pokrijte šerpu i kuvajte ćulbastije dok meso i povrće ne omekšaju i sos se zgusne (obično traje oko 30-40 minuta).
Pre serviranja, pospite seckanim peršunom ili drugim svežim začinima po izboru.
Ćulbastije se često poslužuju uz kriške svežeg hleba ili kuvanog pirinča. Uživajte u ovom ukusnom balkanskom jelu!
No Comment! Be the first one.