Trikovi uz koje ćete uvek dobiti savršeni sos za špagete
Bilo da je previše redak, gust ili grudvičast, uz nekoliko praktičnih rešenja za gotovo svaki sos ima spasa…
Za sos za pastu kojim niste zadovoljni gotovo uvek ima spasa – bilo da je previše gust, redak, grudvičast, masan ili slan, nemojte odmah dizati ruke od njega. Zahvaljujući trikovima veštih kuvara lako ga možete popraviti i poslužiti kao odlično jelo. Krenimo sa najčešćim problemima.
Sos je previše redak
Prva je opcija da sos reducirate – odnosno mešate ga na vatri dok ne ispari višak vode. Ako se odlučite na tu metodu, imajte na umu da ima dva nedostatka. Prvi je što kuvanje, dok se sos ne reducira može da potraje desetak minuta ili više, a pritom će se smanjiti i njegova količina, što može biti problem ako kuvate za puno ljudi. Ako želite da se sos brzo zgusne, uvek možete da pomešate kašičicu gustina u dve kašike vode ili belog vina, izmešate polako i dodati ih sosu. Gustoću pruža i pire od kuvanog pa izmiksanog povrća za supu, usitnjeni krumpir, izmiksani kuvani pasulj ili leblebije iz limenke.
Sos je previše gust
U tom slučaju dodajte vode, ili još bolje – bujon kako biste sačuvali ukus. U slučaju da nemate bujon i osuđeni ste na vodu, ukus možete pojačavati dodavanjem sušenog povrća, luka ili belog luka u prahu, maslina, soja sosa i čilija. Za više ukusa možete iskoristiti i limunov sok ili koricu, vino, pa čak i koru kakvog kvalitetnog sira. Dodati možete i puter ili maslinova ulja.
Sos je previše grudvičast
Grudvice u sosu možete rešiti tako da sos procedite kroz cediljku, a takođe ga možete i prethodno izmiksati, pa procediti.
Preslani sos
Ubacite sirovi krompir ili jabuku izrezanu na četvrtine u lonac, kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, a potom ih izvadite. Ako krompir i jabuka nisu upalili, pokušajte uravnotežiti ukuse kašičicom šećera. Pomešajte je u sos i isprobajte jeste li se rešili viška soli. Pomoći može i dodatak limunovog soka, kao i putera ili maslinovog ulja. Osim toga, umak možete i razrijediti s nešto vode ili temeljcem.
Previše ulja
Kako biste pokupili višak masnoća iz sosa, možete napuniti kutlaču ledom, nasloniti je na površinu sosa i lagano skupiti višak ulja s vrha. Takođe, možete ostaviti sos da se hladi pola sata pa s vrha pokupiti masnoću pomoću ubrusa ili hleba.