• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Photo by Emanuel Ekström on Unsplash

Trikovi uz koje ćete uvek dobiti savršeni sos za špagete

CityMagazine
17.10.2023. 2 min Recepti

Bilo da je previše redak, gust ili grudvičast, uz nekoliko praktičnih rešenja za gotovo svaki sos ima spasa…

Za sos za pastu kojim niste zadovoljni gotovo uvek ima spasa – bilo da je previše gust, redak, grudvičast, masan ili slan, nemojte odmah dizati ruke od njega. Zahvaljujući trikovima veštih kuvara lako ga možete popraviti i poslužiti kao odlično jelo. Krenimo sa najčešćim problemima.

Sos je previše redak

Prva je opcija da sos reducirate – odnosno mešate ga na vatri dok ne ispari višak vode. Ako se odlučite na tu metodu, imajte na umu da ima dva nedostatka. Prvi je što kuvanje, dok se sos ne reducira može da potraje desetak minuta ili više, a pritom će se smanjiti i njegova količina, što može biti problem ako kuvate za puno ljudi. Ako želite da se sos brzo zgusne, uvek možete da pomešate kašičicu gustina u dve kašike vode ili belog vina, izmešate polako i dodati ih sosu. Gustoću pruža i pire od kuvanog pa izmiksanog povrća za supu, usitnjeni krumpir, izmiksani kuvani pasulj ili leblebije iz limenke.

Povezani članci

Ćufte, provereni recept

Ćulbastije: Imamo recept koji svi traže

Sos je previše gust

U tom slučaju dodajte vode, ili još bolje – bujon kako biste sačuvali ukus. U slučaju da nemate bujon i osuđeni ste na vodu, ukus možete pojačavati dodavanjem sušenog povrća, luka ili belog luka u prahu, maslina, soja sosa i čilija. Za više ukusa možete iskoristiti i limunov sok ili koricu, vino, pa čak i koru kakvog kvalitetnog sira. Dodati možete i puter ili maslinova ulja.

Sos je previše grudvičast

Grudvice u sosu možete rešiti tako da sos procedite kroz cediljku, a takođe ga možete i prethodno izmiksati, pa procediti.

Preslani sos

Ubacite sirovi krompir ili jabuku izrezanu na četvrtine u lonac, kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, a potom ih izvadite. Ako krompir i jabuka nisu upalili, pokušajte uravnotežiti ukuse kašičicom šećera. Pomešajte je u sos i isprobajte jeste li se rešili viška soli. Pomoći može i dodatak limunovog soka, kao i putera ili maslinovog ulja. Osim toga, umak možete i razrijediti s nešto vode ili temeljcem.

Previše ulja

Kako biste pokupili višak masnoća iz sosa, možete napuniti kutlaču ledom, nasloniti je na površinu sosa i lagano skupiti višak ulja s vrha. Takođe, možete ostaviti sos da se hladi pola sata pa s vrha pokupiti masnoću pomoću ubrusa ili hleba.

Oznake:

bolonjezesos

Povezani članci

Recept za kisele krastavce sa sirćetom: Ukusna turšija za svaku priliku

Gnjecava torta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu – spolja krckava, a unutra rajski kremasta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Prethodni

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom

Sledeći

Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije

Sledeći
18.10.2023.

Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije

Prethodni
17.10.2023.

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom

Najnovije

Premijera Bitke na Neretvi
Pre 54 godine Holivud je došao na noge Titu: Orson Vels, Jul Briner, Sofija Loren na premijeri našeg filma za koji je plakat radio Pikaso
Miloš Dašić
Otvorena vrata
„Ovo je išlo na RTS-u ’94, zamislite danas tako nešto“: Scena iz serija Otvorena vrata je aktuelna i dan danas
CityMagazine
Državni posao
Momci iz serije „Državni posao“ su napravili najbolji oproštaj od Žarka Lauševića koji smo videli
Miloš Dašić
pokidan
Gledao sam film „Pokidan“ da vi ne morate: Najstrejterskiji film o zavisnosti ikada
Miloš Dašić
The Prodigy
The Prodigy nakon 26 godina promenio kontroverzni stih svog velikog hita
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖