• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Trikovi uz koje ćete uvek dobiti savršeni sos za špagete
Photo by Emanuel Ekström on Unsplash

Trikovi uz koje ćete uvek dobiti savršeni sos za špagete

CityMagazine
17.10.2023. 2 min Recepti

Bilo da je previše redak, gust ili grudvičast, uz nekoliko praktičnih rešenja za gotovo svaki sos ima spasa…

Za sos za pastu kojim niste zadovoljni gotovo uvek ima spasa – bilo da je previše gust, redak, grudvičast, masan ili slan, nemojte odmah dizati ruke od njega. Zahvaljujući trikovima veštih kuvara lako ga možete popraviti i poslužiti kao odlično jelo. Krenimo sa najčešćim problemima.

Sos je previše redak

Prva je opcija da sos reducirate – odnosno mešate ga na vatri dok ne ispari višak vode. Ako se odlučite na tu metodu, imajte na umu da ima dva nedostatka. Prvi je što kuvanje, dok se sos ne reducira može da potraje desetak minuta ili više, a pritom će se smanjiti i njegova količina, što može biti problem ako kuvate za puno ljudi. Ako želite da se sos brzo zgusne, uvek možete da pomešate kašičicu gustina u dve kašike vode ili belog vina, izmešate polako i dodati ih sosu. Gustoću pruža i pire od kuvanog pa izmiksanog povrća za supu, usitnjeni krumpir, izmiksani kuvani pasulj ili leblebije iz limenke.

Sos je previše gust

U tom slučaju dodajte vode, ili još bolje – bujon kako biste sačuvali ukus. U slučaju da nemate bujon i osuđeni ste na vodu, ukus možete pojačavati dodavanjem sušenog povrća, luka ili belog luka u prahu, maslina, soja sosa i čilija. Za više ukusa možete iskoristiti i limunov sok ili koricu, vino, pa čak i koru kakvog kvalitetnog sira. Dodati možete i puter ili maslinova ulja.

Sos je previše grudvičast

Grudvice u sosu možete rešiti tako da sos procedite kroz cediljku, a takođe ga možete i prethodno izmiksati, pa procediti.

Preslani sos

Ubacite sirovi krompir ili jabuku izrezanu na četvrtine u lonac, kuvajte na umerenoj temperaturi oko 10 minuta, a potom ih izvadite. Ako krompir i jabuka nisu upalili, pokušajte uravnotežiti ukuse kašičicom šećera. Pomešajte je u sos i isprobajte jeste li se rešili viška soli. Pomoći može i dodatak limunovog soka, kao i putera ili maslinovog ulja. Osim toga, umak možete i razrijediti s nešto vode ili temeljcem.

Previše ulja

Kako biste pokupili višak masnoća iz sosa, možete napuniti kutlaču ledom, nasloniti je na površinu sosa i lagano skupiti višak ulja s vrha. Takođe, možete ostaviti sos da se hladi pola sata pa s vrha pokupiti masnoću pomoću ubrusa ili hleba.

Oznake:

bolonjezesos

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom
Prethodni

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom

Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije
Sledeći

Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije

Sledeći
Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije
18.10.2023.

Lazanja iz jednog tiganja: Brzo se sprema, a ukus je jednako dobar kao kod klasične verzije

Prethodni
17.10.2023.

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom

Sladak početak dana uz recept za najsočnije američke palačinke sa limunom i rikotom

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    minecraft film
    „Minecraft Film” stiže na striming 20. juna
    CityMagazine
    turnstile
    DA SE P(L)OČASTIMO: Može i za đuskanje, može i za batine – Turnstile summer počinje
    Miloš Dašić
    bend
    Ovako izgleda kad neko peva direktno iz slomljenog srca: Ljudi na mrežama nazivaju nastup ovog benda “najtužnijim ikada”
    CityMagazine
    28 godina kasnije
    “28 godina kasnije” konačno stiže u domaće bioskope
    CityMagazine
    Indira Paganotto
    Indira Paganotto je izbacila novi hit u saradnji sa legendom elektronske muzike
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖