Gulaš, recept brz i lak
Ovaj jednostavan recept za gulaš je brz, lak, i izuzetno popularan na društvenim mrežama.
Kako napraviti gulaš?
Detaljan popis sastojaka i koraci nalaze se u receptu ispod, ali hajde da pređemo na osnovne informacije:
Sastojci za gulaš:
Ovo su sastojci koje ćeš koristiti za pravljenje ovog domaćeg recepta za gulaš:
Crni luk i ulje: Proprži veliki iseckani žuti luk na maslinovom ulju.
Meso: Dodaj dva kilograma seckane junetine laganog sadržaja masti na proprženi luk. Možeš koristiti i seckanu ćuretinu ili svinjsko meso ako želiš.
Paradajzni proizvodi: Trebaće ti dve konzerve seckanog paradajza i dve konzerve paradajz sosa.
Sosevi i začini: Ovaj jednostavan gulaš ima ukus svežeg belog luka, soja sosom, suvim italijanskim začinima, solju i lovorovim listom.
Makaroni: Skuvaj dva šolje u ključalom mesnom sosu.
Kako napraviti gulaš?
Evo kratkog pregleda onoga što možeš očekivati kad praviš ovaj vrhunski gulaš:
Proprži luk na ulju, dodaj mleveno meso i prži dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodaj beli luk.
Umešaj vodu, paradajze i začine. Pusti da provri.
Dodaj sirove testenine, pokrij, i kuvaj dok testenine ne omekšaju.
Kako napraviti gulaš u rerni?
Lako možeš spremiti ovaj recept na šporetu i u rerni. Evo kako:
Uključi rernu na visoku temperaturu.
Pripremi recept do koraka 1.
Stavi proprženo meso i luk u unapred ugrejanu rernu.
Dodaj vodu, paradajz sos, seckane paradajze, soja sos, suvi italijanski začin, začinjenu so i lovorov list. Dodaj sirove makarone i promešaj.
Peci u rerni 1 sat.
Kako čuvati gulaš?
Čuvaj ostatak gulaša u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana. Zagrij u mikrotalasnoj ili na šporetu.
Da li se gulaš može zamrznuti?
Iako se gulaš može zamrznuti do dva meseca, ne preporučujemo jer kuvane testenine obično menjaju teksturu tokom procesa zamrzavanja i odmrzavanja. Dakle, može, ali bez testenine.
RECEPT
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 veliki iseckani luk
1 kg junetine ili ćuretine ili svinjskog mesa seckano na kockice
3 čena belog luka, iseckana
3 šolje vode
2 konzerve seckanog paradajza
3 kašike soja sosa
2 kašike sušenog italijanskog biljnog začina
1 kašika začinjene soli, ili po ukusu
3 lovorova lista
2 šolje sirovih makarona, ako ne volite testeninu ubacite dva seckana krompira
Uputstvo:
Ugrej maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodaj luk i kuvaj 3 minuta, često mešajući. Dodaj meso i pecite oko 5 minuta. Dodaj beli luk i pecite 3 minuta, često mešajući. Ako ne pravite gulaš sa testeninom, već sa krompirom, ovo je momenat kada dodajate krompir.
Umešaj vodu, seckane paradajze, soja sos, italijanski začin, začinjenu so i lovorov list. Dovedi do ključanja, pokrijte i kuvajte 5 minuta, povremeno mešajući na pola puta.
Umešaj sirove makarone, pokrijte i krčkajte na srednjoj vatri dok testenina ne omekša, 11 do 13 minuta, povremeno mešajući. Skloni sa vatre, izvadi lovorove listove i posluži.
Ako vam je količina velika, na odvojte deo bez testenine, da biste mogli da ga zamrznete i imate gotov ručak kada vam zafali.
Vreme pripreme:
8 minuta
Vreme kuvanja:
27 minuta
Ukupno vreme:
35 minuta
Porcije:
8
No Comment! Be the first one.