Samo 5 minuta posla i malo čekanja: Recept za savršen francuski hleb
Baget možete lako pripremiti kod kuće, a potrebna su vam samo četiri sastojka – brašno, kvasac, so i voda.
Baget je duguljasta vrsta francuskog hleba koja je popularna u celom svetu, pa tako i u Srbiji, a evo kako se pravi kod kuće:
Pomešajte sastojke i ostavite da se dižu oko osam do 10 sati. Dignuto testo zatim podeliti na četiri dela, razvući u duguljaste oblike nalik na baget i staviti u rernu na 25 minuta. I to je cela filozofija.
Sastojc:
950 g običnog brašna,
730 ml vode,
2 kašičice soli,
2 g instant kvasca
Priprema: Pomešajte brašno i so. Dodajte instant kvasac i sve zajedno prelijte čistom vodom na sobnoj temperaturi. Mešajte smesu drvenom kašikom dok ne dobijete kuglu testa. Pokrijte testo i ostavite da se diže oko 8 do 10 sati. Dignuto testo prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na četiri jednaka dela. U ovom procesu nemojte preterano mesiti testo. Svaki komad testa razvaljajte u obliku bageta.
Oblikovane bagete stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni Celzijusa oko 25 minuta. Ostavite baget da se ohladi pre rezanja i serviranja, prenosi punkufer.hr.
Prijatno!
No Comment! Be the first one.