Sočivo, recept za preukusnu čorbu
Evo jednostavnog recepta za ukusno sočivo. Savršeno čorbasto jelo gotovo za par sekundi.
Sastojci:
1 šolja suvog sočiva (crvenog, smeđeg ili zelenog)
2 šolje vode ili povrćnog bujona
1 glavica luka, sitno iseckana
2 češnja belog luka, sitno iseckana
2 šargarepe, iseckane na kolutove
2 stabljike celera, iseckane na kolutove
1 crvena paprika, iseckana na kockice
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica mlevene paprike
1/2 kašičice kima
So i biber po ukusu
Listovi peršuna za dekoraciju (opciono)
Uputstvo:
Operite sočivo pod tekućom vodom i procedite.
U velikoj šerpi, zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan luk i beli luk te dinstajte dok luk ne postane staklast.
Dodajte šargarepu, celer i crvenu papriku u šerpu, i dinstajte ih zajedno sa lukom nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Dodajte suvo sočivo u šerpu i promiješajte sa povrćem.
Dodajte vodu ili povrćni bujon, mlevenu papriku i kim. Promiješajte sve sastojke.
Pustite da smesa provri, zatim smanjite vatru na minimum, pokrijte šerpu i kuvajte sočivo oko 20-25 minuta ili dok ne omekša i upije tečnost. Povremeno promešajte.
Kada je sočivo kuvano, začinite solju i biberom po ukusu.
Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom za dodatni ukus i ukras.
Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem različitog povrća ili začina prema vašem ukusu. Uživajte u zdravom i ukusnom obroku!
No Comment! Be the first one.