Posna sarma, recet
U toku je post, a posna sarma može da bude odlična opcija za dobar ručak.
Sastojci:
1 veća glavica kiselog kupusa
1 šolja pirinča
1 šolja sojinih ljuspica (ili sojinih komadića, potopljenih u vodi)
1 veza mladog luka, sitno iseckanog
2 šargarepe, rendane
2 kašike paradajz pirea
2 kašike ulja
So po ukusu
Biber po ukusu
Vegeta ili drugi začini po želji
Uputstvo:
Kiseli kupus očistite od spoljnih listova, pa odvojite listove jedan po jedan. Ako su listovi previše kiseli, možete ih kratko prokuvati u vodi da bi omekšali.
U većoj posudi, pripremite fil tako što ćete ušpinovati sitno iseckan mladi luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i nastavite dinstati još nekoliko minuta.
Dodajte oceđene sojine ljuspice (ili komadiće), paradajz pire, pirinač i začine po ukusu (so, biber, vegeta ili drugi začini). Dobro promešajte sve sastojke.
Uzimajte po jedan list kiselog kupusa, stavite malo pripremljenog fila na sredinu i uvijte u sarmu. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav fil i listove kupusa.
Slažite sarmice u veću šerpu ili lonac, poređajte ih jednu do druge. Možete ih dodatno posoliti i pobiberiti ako želite.
Prelijte sarme vodom tako da ih prekrije, pokrijte poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok pirinač ne omekša i sarme ne budu gotove.
Poslužite posne sarme toplo uz po želji malo svežeg limunovog soka ili kisele pavlake.
Uživajte u ukusnoj posnoj sarmi koja je idealna za postne dane ili kao zdrava i ukusna opcija za sve ljubitelje biljne ishrane!
No Comment! Be the first one.