Sok od cvekle, recept
Sok od cvekle ima brojne benefite po zdravlje.
Počnite dan čašom soka od cvekle za doručak i unesite malo vitamina C. Možete ga napraviti dan ranije i čuvati u frižideru.
Sok od cvekle, recept
Sastojci
1 mala cvekla, iseckana na četvrtine, odstranjene stabljike
1 velika jabuka, iseckana na četvrtine
1 šargarepa
½ komadića đumbira veličine palca
2 kašičice jabukovog sirćeta
Priprema
Ako imate sokovnik, jednostavno ubacite sve sastojke u njega u staklenu čašu, dobro promešajte i poslužite sa ledom. Ako nemate sokovnik, iseckajte sastojke na komade i stavite u blender sa 200ml hladne vode, zatim blendajte dok ne postane što glađe. Procedite kroz finu cediljku (obložite cediljku čistom krpom za još tankiji sok) u posudu, zatim sipajte u čašu i poslužite sa ledom. Bez obzira na metod koji odaberete, najbolje je popiti sok što je moguće svež, ali može se napraviti i dan unapred. Može se čuvati u frižideru 24 sata. Dobro promešajte pre posluživanja.
Sok od cvekle i zdravlje
Koristi po zdravlje su brojne kada je reč o ovom soku.
Sok od cvekle sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala. Redovno konzumiranje ovog povrća može pomoći u sprečavanju nedostatka ovih hranljivih materija, piše medicalnewstoday.com.
Porcija od 100 mililitara (ml) organskog soka od cvekle, što je ekvivalent maloj čaši, sadrži 29 kalorija, bez masti, i sledeće hranljive materije:
0.42 grama (g) proteina
7.50 g ugljenih hidrata
5.42 g šećera
0.40 g vlakana
Sok od cvekle takođe sadrži antioksidanse.
Antioksidansi smanjuju oksidativni stres, za koji su istraživanja povezala sa razvojem karcinoma, upalnih stanja i srčanih oboljenja.
Cvekla je bogat izvor esencijalnih vitamina i minerala, uključujući:
- folna kiselina, koja je važna za zdravlje DNK i ćelija
- vitamin B-6, koji podržava metabolizam i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca
- kalcijum, esencijalni mineral za rast i snagu kostiju
- gvožđe, koje omogućava crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik
- magnezijum, mineral koji podržava imunitet, srce, mišiće i nerve
- mangan, koji doprinosi regulaciji metabolizma i nivoa šećera u krvi
- fosfor, esencijalni nutrijent za zube, kosti i popravku ćelija
- bakar, koji igra ulogu u proizvodnji kolagena, održavanju kostiju i krvnih sudova, i podržava imuni sistem
- cink, koji podstiče zarastanje rana, podržava imuni sistem i podstiče normalan rast
Cvekla takođe sadrži i druge korisne spojeve:
Fitohemikalije daju biljkama boju i ukus. Takođe stimulišu imuni sistem, smanjuju upalu i oksidativni stres.
Betaalini su odgovorni za duboku crvenu boju cvekle. Ovi pigmenti imaju obećavajuća antioksidativna, antiinflamatorna i antitoksična svojstva.
Nitrati se odnose na grupu organskih jedinjenja koja poboljšavaju protok krvi i promovišu zdravlje srca.
Sok od cvekle i pritisak
Sve više istraživanja ukazuje na to da cvekla može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Naučnici veruju da je to zbog sadržaja nitrata.
Cvekla prirodno sadrži velike količine nitrata, koje organizam pretvara u azotni oksid. Ovo jedinjenje proširuje krvne sudove, poboljšava protok krvi i snižava ukupni krvni pritisak.
U nedavnom istraživanju, učesnicima je dato 70 ml soka od cvekle bogatog nitratima ili placebo sok bez nitrata. Krvni pritisak u testnoj grupi smanjio se za 5.2 milimetra živinog stuba (mm Hg) više nego kod onih u placebnoj grupi nakon samo 30 minuta. Međutim, efekat koncentrisanog soka od cvekle nestao je u roku od 24 sata.
Još jedno manje istraživanje pokazalo je da konzumiranje 250 ml soka od cvekle svakog dana tokom 4 nedelje snižava krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom.
Međutim, osobe koje već koriste lekove za snižavanje krvnog pritiska možda neće primetiti iste koristi. Nalazi studije iz 2015. godine koja je uključila osobe koje su uzimale lekove za krvni pritisak pokazali su da sok od cvekle bogat nitratima nije snizio krvni pritisak nakon 1 nedelje u poređenju sa sokom od cvekle bez nitrata.