• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća
Foto: Shutterstock/Robilad Co

Pavlova torta: Originalan recept i priča o najpoznatijoj poslastici od belanaca i voća

CityMagazine
16.05.2024. 2 min Recepti

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Ako je verovati pričama, ona je 1926. bila na turneji u Australiji i Novom Zelandu, te je tadašnji glavni kuvar u hotelu Velington osmislio nežnu, zaigranu i valovitu poslasticu u njenu čast, a inspiraciju je pronašao u kostimu za balerine, odnosno njenom donjem delu.

Pavlovu tortu mnogi zovu kraljicom među tortama. Prema verziji iz Australije, koju prenosi BBC Food, Pavlovu je kreirao kuvar Herbert „Bert“ Saša u hotelu Perpla’s Esplanade 1935. godine, a imenovao ju je upravnik kuće Hari Nairn, koji je primetio da je „lagana poput Pavlove“, piše gastro.24sata.hr.

U intervjuu za Dan žena 1973. godine, Saša je rekao da su ga vlasnica Elsi Plaumen i Nairn angažovali da napravi nešto „drugačije i jedinstveno“ u vidu kolača. „Oduvek sam žalio što je beze torta pretvrda i hrskava, pa sam se upustio u stvaranje nečega što bi imalo hrskavu spoljašnjost, a meku unutrašnjost“, rekao je. „Nakon mesec dana eksperimentisanja – i mnogih neuspeha – pogodio sam recept koji danas opstaje u mnogim kuhinjama“.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Ana Pavlova bila je selebriti svog vremena, obožavana i cenjena u čitavom svetu. Kao rezultat toga, mnogi kuvari su svoja jela nazvali po njoj.

U Francuskoj su to bile žablji bataci à la Pavlova, dok se u Americi mogao da se proba Pavlova sladoled.

Ono što je bitno jeste da je Pavlova desert, napravljena od beze kora te ima oštru spoljašnost, ali nežnu i meku unutrašnjost i obično je nadevena voćem i šlagom. Zbog toga, pripremili smo jednostavan recept koji će moći da sledite i početnici u kuvanju, a njegova autorka jeste jedna i jedina Meri Beri.

Sastojci:

Za koru od belanaca:

6 velikih belanaca, 350 g šećera 1 kašičica sirćeta od belog vina, 1 kašičica kukuruznog brašna

Za fil:

600 ml slatke pavlake ili šlaga, 50 g šećera, 200 g jagoda, 300 g malina, 200 g borovnica, 50 g semenki nara, po izboru nekoliko listova nane, za ukrašavanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje i na njemu nacrtajte krug od 30 cm. Stavite belanca u posudu i čvrsto ih umutite. Postepeno, mešajući na maksimalnoj brzini, dodajte šećer dok smesa ne postane čvrsta i sjajna. Sirće i kukuruzno brašno pomešajte u šoljici i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Zatim je sastavite sa smesom od belanaca. Rasporedite smesu na papir za pečenje unutar nacrtanog kruga.

Oznake:

pavlova tortatorta

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

orahovača
Prethodni

Orahovača, recept star 90 godina

pita
Sledeći

Omiljena pita sa ovih prostora je stigla čak do Britanije: Recept je objavio i Gardijan

Sledeći
pita
17.05.2024.

Omiljena pita sa ovih prostora je stigla čak do Britanije: Recept je objavio i Gardijan

Prethodni
15.05.2024.

Orahovača, recept star 90 godina

orahovača

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖