• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ova začinska biljka pomaže u snižavanju visokog nivoa holesterola
Foto: Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Ova začinska biljka pomaže u snižavanju visokog nivoa holesterola

CityMagazine
20.05.2024. 2 min Ishrana

Korišćenje biljaka i začina u ishrani može značajno uticati na ukus hrane, ali i pomoći da u telo unesemo različite hranjive materija. Iako su određeni začini i biljke popularniji od drugih, mnogi će se složiti kako se ruzmarin nalazi pri samom vrhu popularnosti.

Ovu biljku dijetetičari su izdvojili kao najbolju za korišćenje u ishrani kod ljudi koji imaju problema s visokim holesterolom. Kao razlog ističu da je ruzmarin bogat antioksidansima. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, ali i s drugim namirnicama koje su deo mediteranske ishrane.

Bogat antioksidansima

Dijetetičar Džordan Hil ističe da je “ruzmarin bogat antioksidansima koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa u telu, na kraju pomažući u sprečavanju štetne oksidacije lošeg, odnosno LDL, holesterola”.

Jedno starije naučno istraživanje pokazalo je da ruzmarin utiče na nivo šećera i holesterola u krvi. Kako prenosi “Eating Well”, u istraživanju je učestvovalo je 48 dobrovoljacau koji su uzimali dva, pet ili deset grama mlevenog ruzmarina dnevno tokom četiri nedelje. Učesnicima studije su napravljeni nalazi krvi pre i na kraju istraživanja, a rezultati su pokazali da su dobrovoljci koji su uzeli najveću dozu (deset grama tokom četiri nedelje) imali značajno niže nivoe lošeg holesterola.

Ruzmarin se često koristi u najboljoj ishrani na svetu

Mediteranska ishrana smatra se najboljom i najzdravijom na svetu, a ruzmarin je čest začin koji se u njoj koristi. Ova vrsta ishrane bogata je voćem, povrćem, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, masnom ribom, ekstra devičanskim maslinovim uljem i ograničenom količinom dodanih šećera i zasićenih masti.

Jela u mediteranskoj ishrani obogaćuju se začinima poput ruzmarina, origana, bosiljka, cimeta, đumbira i drugih začina za koje se vezuju razne zdravstvene koristi. Kako prenosi Index, korišćenje ruzmarina u pripremi jela može jelu dodati antioksidanse, vlakna, ali i poboljšati ukus.

Pomaže u smanjenju unosa zasićenih masti

Ljudi koji imaju visok nivo holesterola trebalo bi da paze na unos zasićenih masti iz punomasnog mleka, maslaca, pavlake, pržene hrane, suhomesnatih proizvoda i crvenog mesa s visokim udelom masti. Međutim, ako povremeno odlučite da jedene crveno meso, unos zasićenih masti možete smanjiti mariniranjem mesa začinskim biljem.

Biljke poput ruzmarina ne sadrže masti. Sa svojim zemljanim i drvenastim ukusom, ruzmarin ima snažan ukus i dobro se slaže s drugim biljem kao što su majčina dušica, majoran i origano.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Sara Has ističe da je posebno dobro koristiti ruzmarin u mariniranju govedine. “To je zato što jedinjenja u ruzmarinu pomažu u sprečavanju stvaranje heterocikličkih amina (kancerogenih jedinjenja) koji se mogu stvoriti na mesu tokom pečenja na roštilju”, tvrdi Has.

Oznake:

holesterolmediteranska dijetaruzmarinzačinzdrava ishrana

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla
Prethodni

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

"Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor": Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu
Sledeći

“Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor”: Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu

Sledeći
"Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor": Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu
21.05.2024.

“Mislila sam da su jabuke, pa sam zagrizla i nastao je horor”: Ovo drvo je toliko opasno da je ušlo u Ginisovu knjigu

Prethodni
20.05.2024.

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

Olimpijski tim Srbije ide do pobede u Pariz, a i vi možete da budete deo spektakla

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖