Humus, recept za savršen letnji namaz
Humus je savršeni letnji namaz, a pravi se lako.
Evo jednostavnog i ukusnog recepta za humus.
Humus
Sastojci:
400 g kuvanih leblebija (može konzervirane) 60 ml svežeg soka od limuna (oko 1 velikog limuna) 60 ml tahini paste (pasta od susama) 1-2 čena belog luka, sitno seckana 2 kašike maslinovog ulja 1/2 kašičice mlevene kumine So po ukusu 2-4 kašike hladne vode Prstohvat mlevene paprike ili crvene paprike za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Priprema tahini paste i limunovog soka:
U procesoru hrane, pomešajte tahini pastu i sveži sok od limuna. Miksajte oko 1 minut dok smesa ne postane glatka i kremasta. Ovo je važan korak jer će se tahini lepo sjediniti sa limunom, stvarajući bazu za kremasti humus.
Dodavanje belog luka, maslinovog ulja, kumine i soli:
Dodajte seckani beli luk, maslinovo ulje, mlevenu kuminu i so. Nastavite da miksate dok se sve ne sjedini i smesa postane glatka, oko 30 sekundi.
Dodavanje leblebija:
Dodajte polovinu kuvanih leblebija u procesor hrane i miksajte 1 minut. Zatim dodajte preostale leblebije i nastavite da miksate dok smesa ne postane glatka, oko 1-2 minuta.
Dodavanje vode:
Da bi humus postao kremastiji, postepeno dodajte hladnu vodu, jednu kašiku po jednu, dok ne postignete željenu konzistenciju. Nastavite da miksate dok smesa ne postane izuzetno glatka.
Serviranje:
Prebacite humus u činiju za serviranje. Prelijte sa malo maslinovog ulja i pospite prstohvatom mlevene paprike ili crvene paprike za dekoraciju, ako želite.
Služenje:
Humus možete poslužiti sa svežim povrćem, pita hlebom, krekerima ili kao namaz za sendviče.