• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Musaka
Musaka, foto: Zoonar GmbH / Alamy / Alamy / Profimedia

Patlidžan, recept za musaku

CityMagazine
10.07.2024. 2 min Recepti

Evo recepta za ukusnu musaku sa patlidžanom.

Musaka sa patlidžanom

Sastojci:

2 velika patlidžana 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano) 1 veliki luk, sitno seckan 2-3 čena belog luka, sitno seckana 400 g seckanog paradajza (može konzervirani) 2 kašike paradajz pirea 1/2 šoljice crnog vina (opciono) 1 kašičica šećera 1 kašičica suvog origana 1 kašičica suvog bosiljka So i biber po ukusu Maslinovo ulje

Za bešamel sos:

500 ml mleka 50 g maslaca 50 g brašna So, biber i malo muskatnog oraščića 1 jaje, umućeno 50 g rendanog parmezana

Priprema:

Priprema patlidžana:
Patlidžane operite i iseckajte na tanke kolutove.
Posolite ih i ostavite da odstoje 30 minuta kako bi pustili vodu.
Isperite ih, osušite i premažite maslinovim uljem.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne omekšaju i blago porumene, oko 20 minuta.

Priprema mesa:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne porumeni.
Dodajte seckani beli luk, paradajz pire, paradajz iz konzerve i crno vino.
Dodajte šećer, origano, bosiljak, so i biber po ukusu.
Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 20 minuta.



Priprema bešamela:
U šerpi otopite maslac na srednjoj temperaturi.
Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete pastu (zapršku).
Polako dodajte mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 5-7 minuta.
Dodajte so, biber i malo muskatnog oraščića.
Skinite sa vatre i umešajte umućeno jaje i rendani parmezan.

Sklapanje musake:
U nauljeni pleh za pečenje stavite sloj pečenih patlidžana.
Preko njih ravnomerno rasporedite mesni sos.
Ponovite slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem patlidžana.
Prelijte sve bešamel sosom.

Pečenje:
Pecite musaku u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, ili dok površina ne postane zlatno smeđa.

Služenje:
Ostavite musaku da se malo ohladi pre sečenja kako bi se lakše sekla.
Poslužite je uz svežu salatu ili jogurt.

Oznake:

musakapatlidžan

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Mohito
Prethodni

Mohito koktel, recept za osvežavajuće piće

Humus
Sledeći

Humus, recept za savršen letnji namaz

Sledeći
Humus
11.07.2024.

Humus, recept za savršen letnji namaz

Prethodni
10.07.2024.

Mohito koktel, recept za osvežavajuće piće

Mohito

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma "Ubistvo s predumišljajem" najviše svađali
    Nećete verovati oko kog detalja su se autori filma “Ubistvo s predumišljajem” najviše svađali
    CityMagazine
    Ovo je najčitanija knjiga u 2025. godini i upravo je osvojila TikTok Book Award
    Ovo je najčitanija knjiga u 2025. godini i upravo je osvojila TikTok Book Award
    CityMagazine
    hajduk u beogradu
    Gledao sam film “Hajduk u Beogradu”, i jedna stvar me je najviše iznenadila
    CityMagazine
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    „Buđenje“ u centru grada: Beogradski bend „Vatrom u Led“ održao spektakularnu promociju
    CityMagazine
    koncert
    Bili smo na koncertu benda koji polovina “zaljubljenog” Beograda obožava
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖