Cezar salata, recept za savršen letnji obrok
Cezar salata je verovatno najpupularnija salata na svetu.
Cezar salatu je izmislio Cesare Cardini, italijanski kuvar koji je radio u Tihuani, Meksiko. Prema legendi, Cezar salata je nastala u 1930. godini tokom haotičnog vikenda kada su gosti njegovog restorana brzo ispraznili sve zalihe.
Da bi napravio nešto brzo i ukusno, sa onim što je imao na raspolaganju, Cardini je upotrebio sastojke poput romaine salate, parmezana, krutona i specijalnog preliva koje je uključivalo majonez, beli luk, limunov sok i Worcestershire sos.
Salata je ubrzo stekla popularnost i proširila se širom sveta, postajući poznata pod imenom “Cezar” u čast njenog tvorca. Iako se priča o njenom nastanku može razlikovati u detaljima, Cesare Cardini je široko priznati kao njen izumitelj.
Evo klasičnog recepta za Cezar salatu:
Recept za Cezar Salatu
Sastojci:
Za salatu:
1 glavica romaine salate (može i drugo zelenilo, ali romaine je klasičan izbor) 1/2 šolje svežeg parmezana, rendanog 1 šolja krutona (može se kupiti gotovih ili napraviti kod kuće) 1 pileća prsa (oko 250-300 g), kuvana, pečena ili grilovana i isečena na trakice (opciono, ako želite sa piletinom)
Za preliv (dressing):
1/2 šolje majoneza 1/4 šolje rendanog parmezana 1 čen belog luka, sitno iseckan ili izgnječen 2 kašike svežeg limunovog soka (oko 1 limun) 1 kašika Worcestershire sosa 1 kašičica dijon senfa So i biber po ukusu 1/4 kašičice sušenog origana (po želji) 1/4 kašičice čili praha (po želji, za malo začina)
Priprema:
Priprema prelivanja (dressing): U velikoj posudi pomešajte majonez, rendani parmezan, sitno iseckan beli luk, limunov sok, Worcestershire sos i dijon senf. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Po ukusu dodajte so, biber, origano i čili prah. Ponovno dobro izmešajte. Ako je preliv previše gust, možete dodati malo mleka ili vode da ga razredite. Priprema salate: Operite i posolite romaine salatu, a zatim je naseckajte na komade veličine zalogaja. Ako koristite piletinu, skuvajte, pecite ili grilujte je prema želji, a zatim je iseckajte na trakice. U velikoj salatnoj posudi, pomešajte naseckanu salatu, krutone i deo rendanog parmezana. Ako koristite piletinu, dodajte je u posudu. Serviranje: Prelijte pripremljeni preliv preko salate i dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Pospite preostalim rendanim parmezanom pre služenja.
Cezar salata je odlična kao prilog ili kao lagano glavno jelo. Možete je poslužiti uz svež hleb ili kao deo obroka. Prijatno!