• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
mochi
Foto: Shutterstock/Julie208

Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić

Marija Arsić Milosavljević
22.08.2024. 2 min Recepti

Mochi je tradicionalni japanski desert u obliku lepinjice napravljen od slatkog pirinčanog brašna ili močigome. Meke, donekle elastične teksture, ovaj kolačić jako je zanimljiv za žvakanje, a neretko je obogaćen i raznim slasnim punjenjima. Mochi je često aromatizovan mačom (odnosno zelenim čajem u prahu), što mu daje svetlozelenu nijansu, mada se pravi i u mnogim drugim bojama i kombinacijama ukusa.

Iz tog razloga, danas sa vama delimo recept za domaći mochi koje krije slatko punjenje od jedne vrlo zdrave namirnice. Iako sam proces možda na prvu loptu deluje komplikovano, mnogo je jednostavniji nego što mislite. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka, a tačne instrukcije pogledajte u nastavku.

Mochi recept

Sastojci:

  • 1 šolja zaslađene paste od crvenog pasulja
  • 1 šolja lepljivog pirinčanog brašna
  • 1 kašičica zelenog čaja u prahu (mača)
  • 1 šolja vode
  • ¼ šolje belog šećera
  • ½ šolje kukuruznog skroba, za valjanje testa

Priprema:

  1. Umotajte pastu od crvenog pasulja u aluminijumsku foliju i stavite u zamrzivač dok ne očvrsne, najmanje 1 sat.
  2. U posudi koja može da ide u mikrotalasnu dobro pomešajte brašno od pirinča i zeleni čaj u prahu.
  3. Umešajte vodu, zatim šećer, pa mešajte dok smesa ne postane glatka.
  4. Pokrijte posudu plastičnom folijom i pecite u mikrotalasnoj pećnici 3 i po minuta.
  5. U međuvremenu izvadite pastu od crvenog pasulja iz zamrzivača i podelite na 8 jednakih loptica, pa ostavite sa strane.
  6. Izvadite smesu od pirinčanog brašna iz mikrotalasne pećnice. Mešajte i zagrevajte, pokriveno, još 15 do 30 sekundi.
  7. Pospite radnu površinu kukuruznim skrobom. Razvaljajte oko 2 kašike mešavine vrućeg pirinčanog brašna u kuglu. Spljoštite loptu i stavite jednu kuglicu smrznutog crvenog pasulja u sredinu. Stisnite i pritisnite testo oko paste dok nije potpuno pokriveno.
  8. Pospite dodatnim kukuruznim skrobom i stavite mochi, šavom nadole, u papirnu korpicu za mafine kako biste sprečite lepljenje.
  9. Ponovite 7. i 8. korak kako biste napravili preostalih sedam loptica i uživajte u slatkom, lepljivom zalogaju!
Mochi, recept za savršeno lepljivi i ukusni japanski kolačić
Foto: Shutterstock/Julie208

Kako jesti Mochi

Pokušajte da mochi jedete odmah, jer je najukusniji dok je svež. Pošto je ovaj kolačić izuzetno lepljiv, isecite ga na male komade veličine zalogaja i obavezno ga dobro sažvaćite pre gutanja.

Kako čuvati Mochi

Sveže kolačiće treba čuvati u zamrzivaču. Izbegavajte da ih čuvate u frižideru, jer će se brzo osušiti i stvrdnuti. Čuvajte mochi u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču do dve nedelje. Da biste sprečili lepljenje, ili brzo zamrznite kolačiće pre nego što ih prebacite u posudu za skladištenje ili pojedinačno umotajte svaku mochi kuglicu u providnu foliju.

Izvor: allrecipes

Oznake:

japanski kolačimochipirinač

Podeli

Zaprati Autor

Marija Arsić Milosavljević

Esteta i večiti zaljubljenik u minimalizam, modu, umetnost i lepa putovanja. Voli trendove, ali bira klasiku. Veruje da je život lepši uz zagralje, muziku Vlade Divljana i malo fine crne čokolade.

Ostali članci

sufle
Prethodni

Sufle, recept koji otkriva tajnu savršene sočnosti i vazdušastosti

bougatsa
Sledeći

Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli

Sledeći
bougatsa
23.08.2024.

Bougatsa, slatko grčko pecivo od limuna, griza i vanile kome niko neće moći da odoli

Prethodni
22.08.2024.

Sufle, recept koji otkriva tajnu savršene sočnosti i vazdušastosti

sufle

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖