Čizkejk recept sa malinama, savršena harmonija slatkog i kiselog
Čizkejk recept sa malinama je varijacija na temu klasičnog čizkejka, koja uključuje maline kao ključnu komponentu – što u samom filu, što kao preliv. Ovaj desert kombinuje dobro poznato bogatstvo kremaste teksture čizkejka sa osvežavajućim, kiselkastim ukusom malina, stvarajući savršenu harmoniju slatkog i kiselog.
Kako sezona malina još uvek traje, idealan je trenutak da nabavite ovo ukusno voće i počastite se neodoljivim desertom koji se topi u ustima. Detaljan čizkejk recept sa malinama pogledajte u nastavku.
Čizkejk recept sa malinama
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa (po mogućstvu digestiv keks)
- 100 g otopljenog maslaca
- 600 g krem sira (najbolje je da bude sobne temperature)
- 200 g kisele pavlake
- 200 g šećera
- 3 velika jaja
- 1 kašika vanilin šećera
- 1 kašika brašna
- 250 g malina (sveže ili zamrznute)
- 200 g malina
- 2-3 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
- Pomešajte mleveni keks sa otopljenim maslacem, pa dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini.
- Ravnomerno rasporedite smesu u dno kalupa za čizkejk (prečnika oko 23 cm) i dobro pritisnite da se formira ravna kora.
- Stavite kalup u rernu i pecite 10 minuta, pa izvadite i ostavite da se ohladi.
- U velikoj posudi, mikserom pomešajte krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte kiselu pavlaku, vanilu i brašno, i mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.
- Umešajte polovinu malina u fil, pazeći da ih ravnomerno rasporedite.
- Izlijte fil na ohlađenu koru u kalupu.
- Pecite čizkejk u prethodno zagrejanoj rerni oko 50-60 minuta, ili dok se fil ne stegne. Središnji deo može biti malo mekan, ali će se hlađenjem stegnuti.
- Kada je čizkejk pečen, isključite rernu i ostavite ga unutra sa otvorenim vratima još 1-2 sata da se postepeno ohladi.
- U maloj šerpi, stavite maline, šećer i limunov sok.
- Kuvajte na srednje laganoj vatri dok maline ne omekšaju i ne postanu kompaktne, oko 10 minuta.
- Ostavite preliv da se ohladi pre nego što ga prelijete preko ohlađenog čizkejka.
- Kada se čizkejk potpuno ohladi, prelijte ga pripremljenim prelivom od malina.
- Stavite čizkejk u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se potpuno ohladi i stegne.
- Isecite, dekorišite po želji svežim malinama i listićima nane i vaš preukusan čizkejk recept sa malinama je gotov! Uživajte!
No Comment! Be the first one.