Lahmadžun, recept za „tursku picu“ zbog koga ćete zaboraviti na klasičnu
Lahmadžun je popularno jelo u kuhinji Bliskog Istoka i Mediterana, a posebno u Turskoj, Jermeniji i Siriji. Zbog svog izgleda često se naziva i „turskom picom“, iako se po sastojcima dosta razlikuje od klasične pice.
Naime, kao i pica, lahmadžun se peče u pećnici i može se služiti kao brza hrana ili užina. Često se servira sa dodatkom svežeg povrća kao što su krastavci, paradajz i limun.
Međutim, dok se za picu obično koriste razne vrste sireva i preliva, lahmadžun se obično pravi samo sa mesom i začinima. Takođe, testo za lahmadžun je obično tanje i hrskavije u poređenju sa tradicionalnom picom.
Ukoliko vas je ovaj opis zaintrigirao i želite da probate nešto drugačije, u nastavku pogledajte detaljan recept za lahmadžun:
Lahmadžun
Sastojci za testo:
- 250 g brašna
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 150 ml toplog mleka
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za fil:
- 250 g mlevenog mesa (najčešće junetina ili mešavina junetine i jagnjetine)
- 1 crvena paprika, sitno seckana
- 1 glavica crnog luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1 paradajz, sitno seckan (ili 2 kašike paradajz pirea)
- 1 kašičica mlevenog kvasca
- 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica mlevenog kumin
- 1/2 kašičice crvene paprike
- so po ukusu
- 1/4 šolje seckanog peršuna (opciono)
- Priprema:
Priprema testa:
- U maloj posudi, pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko. Ostavite da odstoji 10 minuta, dok se kvasac ne aktivira i smesa ne postane penasta.
- U velikoj posudi, pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično, oko 5-7 minuta. Ako je testo previše lepljivo, dodajte malo brašna.
- Pokrijte testo krpom i ostavite da se diže na toplom mestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči u zapremini.
Priprema fila:
- U velikom tiganju, zagrejte malo ulja i dodajte crni luk, pa pržite dok ne omekša.
- Dodajte beli luk i mleveno meso. Dinstajte dok meso ne dobije smeđu boju i ne bude skuvano.
- Dodajte crvenu papriku, paradajz (ili paradajz pire), kumin, crvenu papriku, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta, dok se svi sastojci ne sjedine. Po želji, dodajte seckani peršun.
- Ostavite fil da se ohladi pre nego što ga nanesete na testo.
Formiranje i pečenje:
- Kada je testo nadošlo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i podelite na 4-6 loptica (zavisi od veličine lahmadžuna koji želite).
- Svaku lopticu rastanjite oklagijom u tanke krugove, otprilike 1-2 mm debljine.
- Na svaku razvučenu koru ravnomerno rasporedite fil, ostavljajući malo prostora do ivice.
- Stavite lahmadžun na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 220°C oko 10-12 minuta, ili dok se korica ne zapeče i fil ne postane zlatnosmeđ.
Serviranje:
Lahmadžun je najukusniji dok je još vruć, preliven svežim limunovim sokom ili sa jogurtom kao prilogom. Možete ga poslužiti i sa svežim povrćem, kao što su paradajz, krastavci i crveni luk.
Prijatno!
No Comment! Be the first one.