Granola, recept za savršeno ukusan, hrskav i zdrav obrok koji ćete obožavati
Granola je hrskava, hranljiva mešavina ovsenih pahuljica, orašastih plodova, semenki i sušenog voća, koja se peče kako bi dobila svoju karakterističnu zlatnosmeđu boju i prepoznatljivu teksturu. Zahvaljujući svom odličnom sastavu, granola je vrlo zasitna i zdrava, pa je kao takva odličan izbor za one koji vode računa o zdravlju i liniji.
Granola se uglavnom konzumira za doručak, užinu ili kao dodatak drugim jelima. Savršeno se kombinuje sa grčkim jogurtom i svežim voćem, ali može se jesti i uz običan jogurt, mleko ili kao dodatak voćnim salatama. U nastavku pogledajte proveren i jednostavan recept za pripremu domaće granole:
Granola recept
Sastojci:
- 2 šolje ovsenih pahuljica
- 1 šolja orašastih plodova (bademi, orasi, lešnici – sitno seckani)
- 1/2 šolje semenki (suncokretovih, bundevinih ili lanenih)
- 1/2 šolje meda ili javorovog sirupa
- 1/4 šolje kokosovog ulja (može i maslinovo)
- 1/2 kašičice vanilin ekstrakta (po želji)
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 šolje sušenog voća (grožđice, brusnice, suve šljive, suve kajsije – sitno seckane)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Stavite papir za pečenje na pleh za pečenje.
- U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, seckane orašaste plodove i semenke.
- U manjoj šerpi, na srednje niskoj temperaturi, otopite kokosovo ulje i med (ili javorov sirup).
- Dodajte vanilu i so, pa mešajte dok se sve ne sjedini i ne postane glatko.
- Prelijte tečnu smesu preko suvih sastojaka i dobro izmešajte dok se sve ravnomerno ne obloži.
- Sipajte mešavinu na pripremljen pleh, ravnomerno je raspoređujući i pritisnite je lagano da se lepo sjedini.
- Stavite pleh u rernu i pecite 20-25 minuta, uz otvaranje rerne i mešanje jednom ili dva puta kako granola ne bi zagorela, sve dok ne postane zlatnosmeđa.
- Nakon što je granola gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu. Ne brinite ukoliko je mekana i rastresita jer će se tokom hlađenja stegnuti.
- Kada se granola potpuno ohladi, pomešajte je sa sušenim voćem.
- Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, do nekoliko nedelja, mada sumnjamo da će toliko potrajati. Prijatan obrok!
No Comment! Be the first one.