Slavna “penicilin supa” za koju se veruje da podiže imunitet: Ovo je stari recept italijanskih baka
Tokom sezone prehlade i gripa, ništa ne prija više od toplog, lakog, zasitnog i brzog obroka. Skoro svaka kultura ima svoju interpretaciju savršenog leka, a to je najčešće pileća supa sa rezancima. Verziju koja dolazi Italije podelila je registrovana dijetetičarka Bler Vord – ili, tačnije, njena italijanska baka.
Italijanska “penicilin supa“ je prepuna povrća, ali razlikuje se od klasične supe na koju smo svi navikli u tome što se svi sastojci izblendaju da bi se supi dodalo još malo gustine. Ova supa može da se sastavi za manje od sat vremena, a tajni sastojak je pastina, sitni komadići testenine, obično oblika zvezdica ili kuglica, piše The Kitchn.
Kako se pravi italijanska “penicilin supa”
Šargarepu, celer i crni luk iseckati na krupno. Ubacite ih u veliki lonac sa onoliko čena belog luka koliko želite, grančicama timijana i ruzmarina. Prelijte svo povrće vodom i umešajte pileći bujon (možete koristiti sav bujon ili mešavinu bujona i vode – samo smanjite količinu bujona koja se koristi u skladu sa tim). Stavite lonac na jaku vatru i dovedite ga do ključanja.
Kada proključa, pokrijte lonac i smanjite temperaturu na nisku kako bi povrće moglo da se krčka oko 20 minuta. Dok supa ključa, skuvajte pastinu u posebnom loncu prema uputstvima na kutiji. Takođe možete da iseckate piletinu od koje ste napravili bujon.
Kada šargarepa omekša, šupljikavom kašikom izvadite svo povrće i stavite ga u blender. Izvadite začinsko bilje i bacite ga u ovom trenutku. Dodajte malo bujona u blender i blendajte povrće dok smesa ne bude potpuno glatka bez vlaknastih, žilavih komadića celera.
Dodajte izmiksano povrće nazad u šerpu zajedno sa piletinom i kuvanom pastinom. Iscedite malo limuna u supu i dodajte malo peršuna pre serviranja. Po vrhu pospite parmezan, peršun i crni biber i poslužite.
Prijatno!