Baba ganoush – recept za kremasti aromatični namaz od patlidžana kome ćete se rado vraćati
Baba ganoush, odnosno baba ganuš, je popularni bliskoistočni namaz od pečenog patlidžana, tahinija (paste od susama), maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka. Ovo jelo ima bogatu, dimljenu aromu zbog pečenog patlidžana, a često se služi uz prepečeni ili pita hleb, ili uz povrće kao užina ili predjelo.
Baba ganoush je po teksturi i ukusu veoma sličan humusu, ali se umesto leblebija koristi patlidžan. Osim toga, ovaj namaz možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem začina i drugih sastojaka po želji. U nastavku pogledajte recept za ovaj brzinski, ukusan i hranljiv namaz koji ćete slistiti za čas i kome ćete se često vraćati:
Baba ganoush
Sastojci:
- 1 srednji patlidžan
- 2-3 kašike tahinija
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Svež peršun ili masline za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200°C. Patlidžan izbušite viljuškom na nekoliko mesta i stavite ga na pleh. Pecite 30-40 minuta, ili dok ne postane mekan i kožica ne dobije zagoreli izgled.
- Izvadite patlidžan iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Kada se ohladi, oljuštite kožicu i stavite meso patlidžana u posudu.
- U posudu sa patlidžanom dodajte tahini, beli luk, maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete kremastu smesu.
- Prebacite baba ganoush u činiju, prelijte malom količinom maslinovog ulja i dekorišite peršunom ili maslinama, po želji.
- Poslužite sa svežim hlebom, pita hlebom ili povrćem i uživajte u ovom ukusnom i zdravom namazu. Prijatno!