• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
baba ganoush
Foto: Shutterstock/Julia Mikhaylova

Baba ganoush – recept za kremasti aromatični namaz od patlidžana kome ćete se rado vraćati

CityMagazine
17.10.2024. 2 min Recepti

Baba ganoush, odnosno baba ganuš, je popularni bliskoistočni namaz od pečenog patlidžana, tahinija (paste od susama), maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka. Ovo jelo ima bogatu, dimljenu aromu zbog pečenog patlidžana, a često se služi uz prepečeni ili pita hleb, ili uz povrće kao užina ili predjelo.

Baba ganoush je po teksturi i ukusu veoma sličan humusu, ali se umesto leblebija koristi patlidžan. Osim toga, ovaj namaz možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem začina i drugih sastojaka po želji. U nastavku pogledajte recept za ovaj brzinski, ukusan i hranljiv namaz koji ćete slistiti za čas i kome ćete se često vraćati:

Baba ganoush

Sastojci:

  • 1 srednji patlidžan
  • 2-3 kašike tahinija
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu
  • Svež peršun ili masline za dekoraciju (po želji)
Baba ganoush - recept za kremasti aromatični namaz od patlidžana kome ćete se rado vraćati
Foto: Shutterstock/Veliavik

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Patlidžan izbušite viljuškom na nekoliko mesta i stavite ga na pleh. Pecite 30-40 minuta, ili dok ne postane mekan i kožica ne dobije zagoreli izgled.
  2. Izvadite patlidžan iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Kada se ohladi, oljuštite kožicu i stavite meso patlidžana u posudu.
  3. U posudu sa patlidžanom dodajte tahini, beli luk, maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Sve sastojke izblendajte dok ne dobijete kremastu smesu.
  4. Prebacite baba ganoush u činiju, prelijte malom količinom maslinovog ulja i dekorišite peršunom ili maslinama, po želji.
  5. Poslužite sa svežim hlebom, pita hlebom ili povrćem i uživajte u ovom ukusnom i zdravom namazu. Prijatno!

Oznake:

baba ganoushnamazpatlidžantahini

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

šakšuka
Prethodni

Šakšuka – jaja sa povrćem nikada nisu bila ukusnija

Taste Atlas objavio listu "najboljih srpskih jela": Prvo mesto nikada ne biste pogodili
Sledeći

Taste Atlas objavio listu “najboljih srpskih jela”: Prvo mesto nikada ne biste pogodili

Sledeći
Taste Atlas objavio listu "najboljih srpskih jela": Prvo mesto nikada ne biste pogodili
17.10.2024.

Taste Atlas objavio listu “najboljih srpskih jela”: Prvo mesto nikada ne biste pogodili

Prethodni
17.10.2024.

Šakšuka – jaja sa povrćem nikada nisu bila ukusnija

šakšuka

No Comment! Be the first one.

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac", rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    „E, ćao, moje ime je Nikola Đuričko, ja sam naš poznati glumac”, rekao je u videu i ljudi sada ne prestaju da ga hvale
    CityMagazine
    igor božanić
    DA SE P(L)OČASTIMO – Igor Božanić na novom albumu peva mračne sevdalinke na jarkom suncu
    Miloš Dašić
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    United Media i Nova Broadcasting Group prvi put u Bugarskoj organizovali polufinalnu rundu žiriranja za Međunarodne Emmy® nagradeTi
    CityMagazine
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Biljke, pčele i Ida Prester & Lollobrigida: Nedelja za pamćenje na Supernatural festivalu u Silosima
    Aleksandra Držaić
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Letnja Stripomanija i Mangamanija Čarobne knjige od 20. do 29. juna
    Promo

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖