Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom
Papanaši su tradicionalno rumunsko slatko pecivo primamljivog izgleda i još lepšeg ukusa. U pitanju su krofnice sa poklopcem koje se prže u dubokom ulju, a zatim bogato prelivaju slatkom pavlakom i džemom od crvenog ili nekog bobičastog voća.
HrskavI spolja, a lagani vazdušasti iznutra, te aromatizovani vanilom i rumom i posluženi uz savršenu kiselkasto-osvežavajuću kombinaciji preliva predastvalju pravi raj za nepca koji morate probati! Detaljan recept pogledajte u nastavku:
Papanaši
Sastojci:
Za testo:
- 500 g rikota ili mladog kravljeg sira
- 300 g brašna
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 30 g vanilin šećera
- malo ekstrakta ruma
- prstohvat soli
- Ulje za prženje
Za preliv:
- umućena slatka pavlaka
- slatko ili džem od malina, kupina, višanja ili nekog bobičastog voća
Priprema:
- Za početak, dobro ocedite sir od viška tečnosti, pa ga izgnječite viljuškom.
- Dodajte mu jaja, a zatim i sve suve sastojke i rum, pa sve fino pomešajte viljuškom.
- Krenite da mesite testo, pa polako dodajte brašno po potrebi, ali ne previše kako bi krofnice bile vazdušaste i meke.
- Gotovo testo ostavite da odstoji 10ak minuta.
- Nakon toga krenite da od testa pravite papanaše, tako što ćete kidati veće kuglice (oko 100 g) za krofnice i malo manje kuglice (oko 40 g) za poklopce.
- Prilkom pravljenja papanaša trudite se da krofnice budu približno iste veličine i lepog okruglog oblika, dok poklopci treba da budu poput malih loptica.
- Oblikovano testo polako, ravnomerno i pažljivo pržite u dubokom ulju, oko 10-15 minuta, vodeći računa da papanaši ne zagore i ne slepe se.
- Pržene krofnice i poklopce stavite na papirni ubrus ili salvetu kako bi se ocedio višak ulja, a zatim pređite na dekoraciju.
- Krofnice prelijte čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pripremljenim džemom ili slatkim i odozgo stavite kuglicu kao poklopac, a po želji prelijte u nju. Servirajte toplo i uživajte u svojim slasnim i hrskavim papanašima! Prijatno!