• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
papanaši
Foto: Shutterstock/Quayzin

Papanaši – recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom

CityMagazine
04.11.2024. 2 min Recepti

Papanaši su tradicionalno rumunsko slatko pecivo primamljivog izgleda i još lepšeg ukusa. U pitanju su krofnice sa poklopcem koje se prže u dubokom ulju, a zatim bogato prelivaju slatkom pavlakom i džemom od crvenog ili nekog bobičastog voća.

HrskavI spolja, a lagani vazdušasti iznutra, te aromatizovani vanilom i rumom i posluženi uz savršenu kiselkasto-osvežavajuću kombinaciji preliva predastvalju pravi raj za nepca koji morate probati! Detaljan recept pogledajte u nastavku:

Papanaši

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g rikota ili mladog kravljeg sira
  • 300 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 30 g vanilin šećera
  • malo ekstrakta ruma
  • prstohvat soli
  • Ulje za prženje

Za preliv:

  • umućena slatka pavlaka
  • slatko ili džem od malina, kupina, višanja ili nekog bobičastog voća
Papanaši - recept za slasne rumunske krofne koje osvajaju kako primamljivim izgledom, tako i nezaboravnim ukusom
Foto: Shutterstock/Sebastian Liciu

Priprema:

  1. Za početak, dobro ocedite sir od viška tečnosti, pa ga izgnječite viljuškom.
  2. Dodajte mu jaja, a zatim i sve suve sastojke i rum, pa sve fino pomešajte viljuškom.
  3. Krenite da mesite testo, pa polako dodajte brašno po potrebi, ali ne previše kako bi krofnice bile vazdušaste i meke.
  4. Gotovo testo ostavite da odstoji 10ak minuta.
  5. Nakon toga krenite da od testa pravite papanaše, tako što ćete kidati veće kuglice (oko 100 g) za krofnice i malo manje kuglice (oko 40 g) za poklopce.
  6. Prilkom pravljenja papanaša trudite se da krofnice budu približno iste veličine i lepog okruglog oblika, dok poklopci treba da budu poput malih loptica.
  7. Oblikovano testo polako, ravnomerno i pažljivo pržite u dubokom ulju, oko 10-15 minuta, vodeći računa da papanaši ne zagore i ne slepe se.
  8. Pržene krofnice i poklopce stavite na papirni ubrus ili salvetu kako bi se ocedio višak ulja, a zatim pređite na dekoraciju.
  9. Krofnice prelijte čvrsto umućenom slatkom pavlakom i pripremljenim džemom ili slatkim i odozgo stavite kuglicu kao poklopac, a po želji prelijte u nju. Servirajte toplo i uživajte u svojim slasnim i hrskavim papanašima! Prijatno!

 

Oznake:

papanaširumunske krofnesirslatka pavlakašumsko voće

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji
Prethodni

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

sočivo
Sledeći

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Sledeći
sočivo
05.11.2024.

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Prethodni
02.11.2024.

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

Užitak bez kajanja: Domaći majonez koji ne goji

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖