Bešamel sos sa tvistom: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus
Bešamel sos je poznati i mnogima omiljeni francuski sos od mleka, putera i brašna koji svako jelo pretvara u magiju. Savršen je u kombinaciji sa raznim pastama, lazanjama, musakama i slično, jer svakom od njih daje divnu kremastu i baršunastu notu koja se topi u ustima.
Iako mnogi zaziru od pravljenja ovog sosa, recept zapravo uopšte nije komplikovan! Potrebno je samo da pažljivo pratite instrukcije i budete strpljivi kako biste postigli željenu gustinu i glatku konzistenciju bez grudvica.
No, iako osnovni recept verovatno znate, mi vam ovoga puta otkrivamo tri magična sastojka koji će vaš bešamel sos podići na viši nivo i dati mu još lepši i pikantniji ukus!
Bešamel sos
Sastojci:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mleka (po mogućstvu punomasnog)
- So (po ukusu)
- Biber (po ukusu)
- Prstohvat muskatnog oraščića, po želji
- malo senfa, po želji
- parmezan, po želji
Priprema:
- U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednjoj vatri.
- Kada se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promešajte.
- Kuvajte ga 1-2 minuta, ali pazite da ne zagori, jer je cilj da se brašno lepo sjedini sa maslacem i dobije zlatnu boju.
- Postepeno dodajte mleko, malo po malo, neprestano mešajući žicom kako bi se izbegle grudvice, a sos bio gladak i kremast.
- Nastavite da kuvate bešamel sos na srednjoj vatri, stalno mešajući. Nakon nekoliko minuta sos će početi da se zgušnjava.
- Kada sos postigne željenu gustinu, dodajte so, biber i, po želji, tajne sastojke – muskatni oraščić, senf i malo parmezana za još bogatiji i slojevitiji ukus.
- Kada bešamel sos dostigne gustinu koja vam odgovara (trebalo bi da bude kremast, ali ne previše gust), skinite ga sa vatre. Služite odmah ili ga koristite u jelima poput paste, kanelona, lazanja, raznih musaka, jela sa piletinom i slično. Uživajte!
Savet:
Ako je sos previše gust, možete dodati malo mleka dok ne postignete željenu teksturu.