• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
bonžita
Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti

CityMagazine
15.11.2024. 2 min Recepti

Bonžita je ukusan i zdrav slatkiš kome često pribegavaju svi oni koje vode računa o zdravlju i liniji, naročito ukoliko je reč o domaćoj varijanti. Puna hrskavih žitarica, orašastih plodova i suvog voća, ova poslastica ne samo da je vrlo zasitna, već je i bogata kvalitetnim nutrijentima koji nam daju energiju za sve dnevne izazove.

Domaća bonžita se lako sprema, a pošto je možete lako poneti sa sobom, predstavlja idealnu užinu na poslu, putovanju ili izletu. Osim toga, domaća bonžita ne sadrži dodati šećer, pa je zahvaljujući tome odličan i zdrav slatkiš za mališane.

U nastavku pogledajte recept za ukusnu domaću bonžitu koja će, verujemo, postati deo vašeg redovnog kulinarskog repertoara:

Bonžita

Sastojci:

  • 100g ovsenih pahuljica
  • 50g ekspandiranog pirinča
  • 250 g orašastih plodova po želji (badem, lešnik, orah, indijski orah…)
  • 50g susama
  • 50g brusnica, suvih kajsija ili nekog drugog suvog voća po izboru
  • 50g otopljenog putera
  • 1/2 šolje meda
  • kašičica cimeta
  • prstohvat soli
Bonžita - recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti
Foto: Shutterstock/DronG

Priprema:

1. Za početak usitnite orašaste plodove nožem ili u secku. Ako koristite suve kajsije ili drugo suvo voće, isecite ih na kockice.

2. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, susam, orašaste plodove i suvo voće.

3. Pleh za pečenje obložite pek papirom, pa preručite smesu u njega i fino je utapkajte u pleh.

4. Pecite na 150 stepeni oko 30 minuta ili u zavisnosti od jačine vaše rerne. Pečena smesa treba da ima teksturu sličnu granoli.

5. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi.

6. U dubljoj činiji pomešajte ekspandirani pirinač, med, cimet, prstohvat soli i otopljeni puter, pa dodajte ohlađenu smesu od ovsenih pahuljica i sve dobro sjedinite.

7. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom, ravnomerno rasporedite, pa stavite u frižider da se stegne.

6. Isecite na štanglice, poslužite i uživajte!

Bonus savet:

  • U domaću bonžitu možete dodati i druge začine po želji poput vanile, kardamona ili đumbira.
  • Domaću bonžitu čuvajte na suvom i tamnom mestu i pojedite je u roku od sedam dana. Prijatno!

 

Oznake:

bonžitasuvo voćezdrav slatkišžitarice

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Esterhazy torta
Prethodni

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

susam salata
Sledeći

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

Sledeći
susam salata
15.11.2024.

Susam salata – kremasto i osvežavajuće predjelo koje svi vole

Prethodni
14.11.2024.

Esterhazy torta – raskošna mađarska poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim

Esterhazy torta

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine
    mayales
    Mayales pred prvi nastup u Beogradu: Igra i eksperimentisanje, koncert u Karmakomi kao presek karijere
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖