Bonžita – recept za zdrav i ukusan slatkiš bez dodatog šećera u kome možete uživati bez griže savesti
Bonžita je ukusan i zdrav slatkiš kome često pribegavaju svi oni koje vode računa o zdravlju i liniji, naročito ukoliko je reč o domaćoj varijanti. Puna hrskavih žitarica, orašastih plodova i suvog voća, ova poslastica ne samo da je vrlo zasitna, već je i bogata kvalitetnim nutrijentima koji nam daju energiju za sve dnevne izazove.
Domaća bonžita se lako sprema, a pošto je možete lako poneti sa sobom, predstavlja idealnu užinu na poslu, putovanju ili izletu. Osim toga, domaća bonžita ne sadrži dodati šećer, pa je zahvaljujući tome odličan i zdrav slatkiš za mališane.
U nastavku pogledajte recept za ukusnu domaću bonžitu koja će, verujemo, postati deo vašeg redovnog kulinarskog repertoara:
Bonžita
Sastojci:
- 100g ovsenih pahuljica
- 50g ekspandiranog pirinča
- 250 g orašastih plodova po želji (badem, lešnik, orah, indijski orah…)
- 50g susama
- 50g brusnica, suvih kajsija ili nekog drugog suvog voća po izboru
- 50g otopljenog putera
- 1/2 šolje meda
- kašičica cimeta
- prstohvat soli
Priprema:
1. Za početak usitnite orašaste plodove nožem ili u secku. Ako koristite suve kajsije ili drugo suvo voće, isecite ih na kockice.
2. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, susam, orašaste plodove i suvo voće.
3. Pleh za pečenje obložite pek papirom, pa preručite smesu u njega i fino je utapkajte u pleh.
4. Pecite na 150 stepeni oko 30 minuta ili u zavisnosti od jačine vaše rerne. Pečena smesa treba da ima teksturu sličnu granoli.
5. Nakon toga, izvadite pleh iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi.
6. U dubljoj činiji pomešajte ekspandirani pirinač, med, cimet, prstohvat soli i otopljeni puter, pa dodajte ohlađenu smesu od ovsenih pahuljica i sve dobro sjedinite.
7. Smesu sipajte u pleh obložen pek papirom, ravnomerno rasporedite, pa stavite u frižider da se stegne.
6. Isecite na štanglice, poslužite i uživajte!
Bonus savet:
- U domaću bonžitu možete dodati i druge začine po želji poput vanile, kardamona ili đumbira.
- Domaću bonžitu čuvajte na suvom i tamnom mestu i pojedite je u roku od sedam dana. Prijatno!