Smash burgeri – savršeno gurmansko jelo za celu porodicu
Smash burgeri su posebna vrsta burgera koja se pre prženja spljošti špatulom, odnosno smešuje, kako bi bili što tanji i hrskaviji, poput pljeskvice. Iako danas postoje razni recepti za ovaj sve popularniji gurmanski specijalitet, u nedavnoj epizodi „Praktične žene” imali smo priliku da vidimo ceo postupak pripreme – od samih smash burgera, preko sosa do priloga. Ovo slasno i bogato jelo idealan je predlog za porodični vikend obrok, a u nastavku pogledajte kako ga možete pripremiti:
Smash burgeri
Sastojci:
- 4 burger lepinje
- 400g junećeg mlevenog mesa
- so i biber
Za sos:
- 4 kašike senfa
- 4 kašike kečapa
- 4 kašike majoneza
- 1 kašika bbq sosa
- 6 kiselih krastavčića
I još:
- 1 paradajz
- 2 kisela krastavčića
- iceberg zelena salata
- 50g putera
- 150g čedar sira na listiće
- 1 crni/ljubičasti luk
Priprema:
- Od mesa formirajte 8 kuglica od po 50 g.
- Otopite puter i pecite male burgere po 30 sekundi sa svake strane pritiskajući ravnom špatulom, a zatim posolite i pobiberite.
- Kada su smash burgeri pečeni, izvadite ih iz tiganja i stavite u pleh obložen pek papirom, pa na svaki burger stavite po list čedar sira i stavite u rernu nakratko da se sir fino istopi.
- Za sos pomešati majonez, senf, kečap, bbq sos i narendane kisele krastavčiće.
Prilozi i slaganje:
- Paradajz isecite na kolutove, kao i luk i krastavac.
- Iceberg salatu secite na trake ili stavite ceo list.
- Lepinje presecite na pola, premažite majonezom i kratko zagrejte u tiganju.
- Nakon toga na donju polovinu lepinje nanesite prvo sos, zatim burger sa istopljenim čedarom, nakon toga ide paradajz, pa ponovo sos, kolutovi luka, iceberg salata, kiseli krastavci i sve poklopite gornjim delom lepinje.
Detaljan postupak pogledajte u videu koji sledi. Prijatno!