Šećerne lizalice sa medom – evo kako da najzabavniji slatkiš našeg detinjstva brzo i lako napravite kod kuće
Šećerne lizalice sa medom su domaća verzija popularnog slatkiša koji naročito vole deca. Ne samo da nas uživanje u lizalicama nostalgično vraća u detinjstvo, već nam pruža i poseban osećaj istinske radosti i bezbrižnosti koji smo odrastanjem pomalo izgubili…
No, iako lizalice danas možda ne konzumiramo toliko kao kad smo bili mali, danas ih možemo lako i brzo, uz nekoliko kuhinjskih alata, napraviti kod kuće i uz to se dobro zabaviti! Ukus i boju možete birati po želji, a u pravljenju vam mogu pomoći i najmlađi, koji će nesumnjivo uživati kako u procesu pripreme, tako i u samom ukusu. Recept, koji piše Jutarnji.hr, pogledajte u nastavku:
Šećerne lizalice sa medom
Sastojci:
- 100 g šećera
- 100 g meda
- 50 ml vode
- nekoliko kapi prirodnog ekstrakta (npr. limuna, pomorandže, vanile ili jagode)
- boje za hranu (po želji možete koristiti i prirodne boje)
- kalupi za lizalice
- štapići za lizalice
Priprema:
- Ako imate kalupe za lizalice, lagano ih premažite tankim slojem ulja da se smesa ne zalepi. Ako nemate kalupe, stavite štapiće na papir za pečenje i ostavite sa strane.
- U malu šerpu stavite šećer, med i vodu. Mešajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Kada se šećer rastopi, prestanite da mešate i ostavite da se smesa kuva dok ne dostigne temperaturu od oko 145-150°C (što ćete najbolje utvrditi pomoću kuhinjskog termometra). Ako nemate termometar, znaćete da je smesa gotova kada dobije zlatnožutu boju i onda kada kap smese kapnete hladnom vodom, a ona se pretvori u tvrdu bombonu.
- Skinite lonac sa vatre, dodajte nekoliko kapi željenog ekstrakta i nekoliko kapi boje za hranu (ako koristite). Mešajte smesu brzo, ali pažljivo da biste ravnomerno rasporedili boju i ukus.
- Smesu brzo sipajte u pripremljene kalupe ili na pergament papir oko štapića, praveći male krugove. Radite brzo jer se smesa brzo stvrdne.
- Ostavite lizalice da se potpuno ohlade i stegnu (oko 20-30 minuta).
- Kada se lizalice stegnu, pažljivo ih izvadite iz kalupa ili skinite sa papira za pečenje. Umotajte svaku lizalicu u prozirni celofan ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i suvom mestu.
Dobar savet:
Za prirodne boje možete koristiti sok od cvekle za crvenu, kurkumu za žutu i sok od spanaća za zelenu. Probajte različite prirodne ekstrakte kako biste lizalice učinili zanimljivijima. Uživajte u pripremi i lepo se zabavite!
Izvor: Jutarnji.hr