Savršene tanke palačinke koje se ne lepe: Recept sa malim trikovima za veliki uspeh
Tanke, mekane i elastične palačinke savršen su izbor za doručak, dezert ili užinu – a posebno su praktične jer se mogu puniti i slanim i slatkim nadevima. Ovaj provereni recept donosi rezultat koji podseća na francuske crêpes, a uz jedan jednostavan trik – nikada se neće lepiti za tiganj.
Sastojci:
2 jaja250 ml mleka100 ml mineralne vode (gazirane)150 g glatkog brašnaprstohvat soli1 kašika ulja (u smesu)još malo ulja ili putera za tiganj
Priprema:
U većoj posudi umute se jaja sa prstohvatom soli. Dodaju se mleko i mineralna voda, pa se postepeno umešava brašno – najbolje uz pomoć žice za mućenje, kako bi se izbegle grudvice. Na kraju se u smesu umeša i jedna kašika ulja.
Testo treba da bude tečno, ali ne kao voda – gustine otprilike kao slatka pavlaka. Ako deluje pregusto, može se dodati još malo mineralne vode.
Ostavi se da odmori 15 do 30 minuta. Za to vreme, gluten u brašnu se opusti i palačinke će biti elastičnije.
Tiganj se dobro zagreje pre prve palačinke. I evo trika: pre svake palačinke, tiganj se premaže sa vrlo malo ulja pomoću papirnog ubrusa – tako se stvara tanak sloj masti koji sprečava lepljenje, ali ne ostavlja palačinke masnim.
Smesa se sipa kutlačom u sredinu tiganja, pa brzo i ravnomerno razlije kružnim pokretom. Palačinka se peče oko 1 minut s jedne strane, dok ivice ne počnu da se odvajaju, zatim se pažljivo prevrne i još kratko zapeče.
Gotove palačinke slažu se na tanjir, mogu se prekriti aluminijumskom folijom kako bi ostale tople i meke.

Trenutno nema komentara! Budite prvi