• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Mirisne galete, recept bez jaja
Galete, foto: bane.m / Alamy / Profimedia

Mirisne galete, recept bez jaja

CityMagazine
23.06.2025. 2 min Recepti

Kad se spakuju lagana odeća, omiljene sandale i krema za sunčanje, preostaje još samo jedno pitanje – šta poneti za put?

Ove rustične galete bez jaja savršene su za tu priliku: mirisne, prhke i dovoljno postojane da izdrže vrućine, putovanja i morske dane.

Mogu se praviti sa sezonskim voćem, a najbolje su kad se malo opuste na suncu i puste sokove.


Galeta je savršena i mlaka i hladna, a može da stoji van frižidera dan–dva ako je vreme suvo. Za duže čuvanje – preporučuje se skladištenje u hermetički zatvorenoj kutiji.

Popsi, recept za slatke zalogaje koji osvajaju svet

Galete, recept

Sastojci za testo:

250 g brašna (meko ili mešavina speltinog i belog)150 g putera (hladan, isečen na kockice)2 kašike šećera1 kašičica vanilin šećeraprstohvat soli3–4 kašike hladne vode

Za fil (prilagodljivo):

300–400 g voća po izboru (breskve, kajsije, borovnice, maline)2 kašike šećera (ili po ukusu)1 kašika griza ili mlevenih badema (da upije višak soka)sok od pola limunamalo cimeta ili vanile (po želji)

Viralni recept za sladoled od samo dva sastojka koji obožava ceo TikTok

Priprema:

U činiji pomešati brašno, šećer, vanilu i so. Dodati hladan puter i prstima utrljavati dok se ne dobije mrvičasta smesa.Dodavati vodu kašiku po kašiku dok testo ne počne da se spaja. Formirati loptu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta.U međuvremenu pripremiti fil: voće oprati, očistiti i po potrebi iseći na manje komade. Pomešati ga sa šećerom, limunovim sokom i začinima. Dodati griz ili mlevene bademe i lagano promešati.Testo razvaljati u krug debljine oko 0,5 cm (ne mora biti savršeno okruglo – rustika je deo šarma!). Na sredinu staviti fil, ostavljajući nekoliko centimetara slobodno uz ivicu.Preklopiti krajeve preko fila tako da se formira galeta, ostavljajući središnji deo otkriven.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok korica ne porumeni, a voće ne zamiriše.

Oznake:

galete

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su
Prethodni

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su

malina
Sledeći

Domaći sok od malina, recept za sirup koji traje mesecima

Sledeći
malina
24.06.2025.

Domaći sok od malina, recept za sirup koji traje mesecima

Prethodni
21.06.2025.

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖