Mirisne galete, recept bez jaja
Kad se spakuju lagana odeća, omiljene sandale i krema za sunčanje, preostaje još samo jedno pitanje – šta poneti za put?
Ove rustične galete bez jaja savršene su za tu priliku: mirisne, prhke i dovoljno postojane da izdrže vrućine, putovanja i morske dane.
Mogu se praviti sa sezonskim voćem, a najbolje su kad se malo opuste na suncu i puste sokove.
Galeta je savršena i mlaka i hladna, a može da stoji van frižidera dan–dva ako je vreme suvo. Za duže čuvanje – preporučuje se skladištenje u hermetički zatvorenoj kutiji.
Galete, recept
Sastojci za testo:
250 g brašna (meko ili mešavina speltinog i belog)150 g putera (hladan, isečen na kockice)2 kašike šećera1 kašičica vanilin šećeraprstohvat soli3–4 kašike hladne vode
Za fil (prilagodljivo):
300–400 g voća po izboru (breskve, kajsije, borovnice, maline)2 kašike šećera (ili po ukusu)1 kašika griza ili mlevenih badema (da upije višak soka)sok od pola limunamalo cimeta ili vanile (po želji)
Priprema:
U činiji pomešati brašno, šećer, vanilu i so. Dodati hladan puter i prstima utrljavati dok se ne dobije mrvičasta smesa.Dodavati vodu kašiku po kašiku dok testo ne počne da se spaja. Formirati loptu, umotati u foliju i ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta.U međuvremenu pripremiti fil: voće oprati, očistiti i po potrebi iseći na manje komade. Pomešati ga sa šećerom, limunovim sokom i začinima. Dodati griz ili mlevene bademe i lagano promešati.Testo razvaljati u krug debljine oko 0,5 cm (ne mora biti savršeno okruglo – rustika je deo šarma!). Na sredinu staviti fil, ostavljajući nekoliko centimetara slobodno uz ivicu.Preklopiti krajeve preko fila tako da se formira galeta, ostavljajući središnji deo otkriven.Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok korica ne porumeni, a voće ne zamiriše.
Trenutno nema komentara! Budite prvi