Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su
Američki kulinarski magazin Taste of Home uvrstio je među svoje preporuke za leto jedan za njih iznenađujući, a nama itekako poznat koktel – osvežavajuću kombinaciju crnog vina i Coca-Cole.
U tekstu ga predstavljaju kao voćni, lagano gazirani napitak idealan za tople dane, dok u našim krajevima on već decenijama nosi jednostavno ime – bambus.
Za američko tržište ova kombinacija deluje neobično, ali se širom bivše Jugoslavije bambus pije još od sedamdesetih i osamdesetih godina.
Bio je (i ostao) nezaobilazan deo studentskih žurki, roštilja, plažnih druženja i kućnih okupljanja.
Nastaje mešanjem crnog vina i Coca-Cole, najčešće u jednakim količinama, iako omere mnogi prilagođavaju svom ukusu. Ime je, kako se pretpostavlja, dobio po zelenkastoj nijansi koju piće ponekad dobije kada se koristi jeftinije vino.
Taste of Home ga opisuje kao savršen spoj tanina i slatkoće, uz osvežavajući šmek gaziranog pića. I dok Amerikanci tek otkrivaju čari ovog „čudnog“ napitka, ovde ga se većina seća kao prvog alkoholnog eksperimenta iz tinejdžerskih dana.
Njegova jednostavnost, pristupačnost i lakoća ispijanja učinili su ga popularnim u gotovo svim neformalnim prilikama – od kafića do žurki u studentskim domovima.
Ovo nije prvi put da neko piće sa Balkana privlači pažnju svetskih medija – prethodnih godina viralno je postao i špricer, mešavina belog vina i mineralne vode. Ipak, za razliku od modernih koktela koji zahtevaju egzotične sastojke i vešte miksologe, bambus je jednostavan, pristupačan i iskonski lokalni – a sada i zvanično međunarodno priznat.
U Americi – koktel, a kod nas – deo odrastanja.
Trenutno nema komentara! Budite prvi