• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
GVakamole
Gvakamole, foto: Karol Czinege / Panthermedia / Profimedia

Gvakamole: Recept za klasični meksički sos koji svi obožavaju

CityMagazine
21.06.2025. 2 min Recepti

Gvakamole je kremasti, aromatični sos na bazi avokada koji potiče iz Meksika, a danas je postao nezaobilazan deo kuhinja širom sveta.

Osim što se lako priprema, gvakamole je i izuzetno zdrav – bogat dobrim mastima, vlaknima i antioksidansima.

Gvaakamole recept


Sastojci:

2 zrela avokada1 manji crveni luk, sitno iseckan1 manji paradajz, bez semena, iseckan na kockice1 sveža čili paprika (po želji), sitno naseckanaSok od 1 limetePrstohvat soliŠaka svežeg korijandera, sitno iseckanog (opciono)

Priprema:

Avokado se prepolovi, ukloni se koštica, a meso se izdubi kašikom i stavi u činiju.Viljuškom se avokado izgnječi do željene teksture – neki preferiraju potpuno glatku smesu, dok drugi vole da ostane pomalo rustična.Dodaju se seckani luk, paradajz, čili i korijander, a zatim se sve promeša.Na kraju se sve prelije sveže ceđenim sokom limete i posoli po ukusu.Gvakamole se ostavi da odstoji desetak minuta pre služenja, kako bi se ukusi proželi.

Viralni recept za sladoled od samo dva sastojka koji obožava ceo TikTok

Kako poslužiti gvakamole?

Uz tortilja čips – najklasičniji način! Savršeno za grickanje dok traje druženje.U sendvičima i burgerima – kao osvežavajući i kremasti dodatak.Na tostiranom hlebu – odlična opcija za zdrav doručak, uz dodatak poširanog jajeta.Kao prilog roštilju – lepo se slaže s pečenim mesom i povrćem.Uz jela sa roštiljanom ribom – posebno s lososom ili tunjevinom.

Za još bogatiji ukus, u gvakamole se po želji može dodati malo belog luka u prahu, dimljene paprike ili kašičica pavlake.

Gvakamole se najbolje služi svež, ali može se čuvati u frižideru do 24h ako se površina pokrije plastičnom folijom direktno na smesu – kako avokado ne bi potamneo.

Uživajte u ovoj kremastoj poslastici iz meksičke kuhinje!

Oznake:

avokadogvakamole

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Boranija, recept za letnje jelo bez mesa
Prethodni

Boranija, recept za letnje jelo bez mesa

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su
Sledeći

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su

Sledeći
Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su
21.06.2025.

Bez ovog jeftinog koktela nijedna žurka nije mogla da se zamisli u Jugoslaviji, a Amerikanci su ga otkrili tek sada i oduševeljeni su

Prethodni
20.06.2025.

Boranija, recept za letnje jelo bez mesa

Boranija, recept za letnje jelo bez mesa

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    štrumpfovi
    „Štrumpfovi – veliki film“ vodi u nezaboravnu avanturu
    CityMagazine
    ivan tokin
    Najzrelije Tokinovo delo – „Crna noć nada mnom i zvezdano nebo u meni” u prodaji od 10. jula
    CityMagazine
    metal
    Ovo je 5 najvrelijih metal koncerata u Srbiji ovog leta – čak i za one koji inače ne slušaju ovu vrstu muzike
    Miloš Dašić
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    United Media ponovo na Pulskom filmskom festivalu: Podrška kreativnosti, autorima i najboljem regionalnom filmu
    CityMagazine
    biblioteka cenzora knjiga
    „Biblioteka cenzora knjiga“: (S)misli svojom glavom
    Filip Milosavljević

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖