Popsi, recept za slatke zalogaje koji osvajaju svet
Mali, slatki i dekorativni – popsi, ili cake pops, postali su globalno popularni početkom 2010-ih, naročito zahvaljujući društvenim mrežama i emisijama o dekoraciji kolača. Njihova praktičnost, šarmantan izgled i mogućnost personalizacije za sve prilike (rođendani, venčanja, praznici) učinili su ih omiljenim i kod dece i kod odraslih.
Zapravo, prvi veliki bum doživeli su kad ih je američka blogerka Bakerella počela objavljivati, a ubrzo su ih preuzele i velike poslastičarnice – uključujući i Starbucks.
U nastavku sledi jednostavan recept za domaće cake pops – od sastojaka koje svi već imaju kod kuće.
Popsi, sastojci (za oko 20 komada):
300 g gotovog biskvita (može i kupovni – npr. običan čokoladni kolač, korice, ili višak od torte)100 g krem sira (ili nutelle, ili maslaca sa šećerom)200 g čokolade za glazuru (mlečna, crna ili bela)Šarene mrvice, kokos, seckani lešnici – za dekoracijuŠtapići za ražnjiće, lizalice ili papirne slamke
Priprema:
Gotov biskvit izmrviti rukama ili u blenderu dok se ne dobije „peskasta“ masa.Dodati krem sir (ili drugi krem po izboru) i sve sjediniti rukom ili kašikom dok se ne dobije kompaktna masa koja se lako oblikuje.Oblikovati kuglice veličine oraha i poređati ih na tacnu. Ostaviti ih u frižideru najmanje 30 minuta da se stegnu.U međuvremenu, otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.Štapiće umočiti u otopljenu čokoladu i zatim zabosti u ohlađene kuglice (ovo pomaže da se štapići učvrste).Kada se čokolada na štapićima stegne (oko 5–10 minuta u frižideru), umakati kuglice u čokoladu, lagano ocediti višak i odmah uvaljati u mrvice, kokos ili posuti dekoracijom.Popsi se mogu sušiti uspravno (npr. zabodeni u čašu napunjenu pirinčem ili stiropor), ili položiti na papir za pečenje.
Napomena:
Popsi se mogu praviti i unapred – odlično podnose frižider, a vizuelno izgledaju kao mala umetnička dela. Idealan su izbor za letnje rođendane, proslave, pa čak i kao slatkiš „za poneti“.
Trenutno nema komentara! Budite prvi