Prava Mocart torta, recept koji ćete čuvati
Malo koja poslastica na prvi zalogaj priziva luksuz kao Mocart torta.
Ime je dobila po čuvenom kompozitoru, a svojom bogatom kombinacijom čokolade, marcipana, oraha i nugata pravi je raj za ljubitelje slatkog. Iako je ova torta nekada važila kao poslastica koju ćete pojesti samo u specijalnim prilikama, danas je savršena za sve koji žele luksuzni desert kod kuće, bilo za praznične trpeze, rođendane ili elegantne poslastičarske trenutke.
Postoje razne verzije ove torte, ali ovaj recept donosi raskoš ukusa.
Potrebne namirnice za tortu prečnika 20 cm (8-10 porcija):
Za biskvit:
150 g mlevenih oraha
100 g šećera
4 jaja
50 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za fil od nugata:
150 g nugata
100 g putera
50 g šećera u prahu
Za fil od marcipana i čokolade:
150 g marcipana
150 g tamne čokolade
100 ml pavlake za kuvanje
Za glazuru:
100 g tamne čokolade
50 g putera
Priprema:
Biskvit: Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu penasta masa, zatim lagano umešati brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Sipati u prethodno podmazan kalup i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Fil od nugata: Nugat i puter istopiti na pari, dodati šećer u prahu i mešati dok se masa ne ujednači.
Fil od marcipana i čokolade: Marcipan i čokoladu istopiti zajedno sa pavlakom za kuvanje, mešajući dok ne dobijete glatku kremu.
Sastavljanje torte: Biskvit preseći horizontalno na dva dela. Na prvi sloj naneti fil od nugata, potom staviti drugi sloj biskvita i premazati filom od marcipana i čokolade. Ostaviti tortu u frižideru najmanje 2 sata da se filovi stegnu.
Glazura: Tamnu čokoladu i puter otopiti zajedno i preliti preko ohlađene torte, ravnomerno rasporediti.
Vreme kuvanja i pečenja:
Priprema biskvita: 10 minuta
Pečenje: 25 minuta
Priprema filova i glazure: 20 minuta
Hlađenje: 2-3 sata
Ukupno: oko 3 sata
Čuvanje:
Tortu je najbolje čuvati u frižideru, pokrivenu folijom ili posudu sa poklopcem, do 4 dana.

Trenutno nema komentara! Budite prvi