Posni prebranac za 10 osoba, recept za nezaobilazno jelo na prazničnoj trpezi
Na posnoj prazničnoj trpezi, prebranac ima posebno mesto. To je jelo koje miriše na tradiciju, okupljanje porodice i duge razgovore za stolom, ali i na jednostavne, proverene ukuse koji nikada ne izlaze iz mode.
Posni prebranac je dokaz da za bogat i pun obrok nisu potrebni ni meso ni komplikovani sastojci – samo dobro pripremljen pasulj, dosta crnog luka i malo strpljenja. Idealno je jelo za veće društvo, jer se lako pravi u većoj količini, još je lepši sutradan, a savršeno se uklapa uz kiseli kupus, turšiju i domaći hleb.
Posni prebranac za 10 osoba
Sastojci:
- 1,5 kg belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 1,5 kg crnog luka
- 200 ml ulja
- 3 kašike mlevene slatke paprike
- 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
- 3 lista lovora
- So, po ukusu
- Biber, po ukusu
- 1 kašičica suvog biljnog začina (opciono)
- Voda, po potrebi
Priprema:
Pasulj se veče ranije prebira i potapa u hladnu vodu. Sutradan se ta voda prospe, pasulj se nalije novom vodom i stavi da se kuva. Kada provri, prva voda se odlije, pasulj se ponovo nalije toplom vodom i kuva dok ne omekša, ali da zrna ostanu cela i ne raspadaju se. Tokom kuvanja dodaju se lovorovi listovi.
Dok se pasulj kuva, crni luk se očisti i iseče na rebarca. U većoj, dubljoj šerpi zagreje se ulje, pa se luk dinsta na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast i mekan, bez naglog prženja. Kada luk omekša, skloni se sa ringle i dodaju se slatka i ljuta paprika, biber i po potrebi biljni začin, uz kratko mešanje da paprika ne zagori.
U dublju vatrostalnu posudu ili pleh ređaju se red pasulja i red luka, dok se ne utroše svi sastojci. Na kraju se sve prelije sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao – tek toliko da jelo ostane sočno, ali ne previše tečno. Po potrebi se dodatno posoli.
Prebranac se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 do 90 minuta, dok se na vrhu ne uhvati blago zapečena korica. Tokom pečenja može se po potrebi doliti još malo vode, ali umereno, kako bi prebranac ostao gust i punog ukusa.

Trenutno nema komentara! Budite prvi