• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
prebranaac
Prebranac, foto: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

Posni prebranac za 10 osoba, recept za nezaobilazno jelo na prazničnoj trpezi

CityMagazine
18.12.2025. 2 min Recepti

Na posnoj prazničnoj trpezi, prebranac ima posebno mesto. To je jelo koje miriše na tradiciju, okupljanje porodice i duge razgovore za stolom, ali i na jednostavne, proverene ukuse koji nikada ne izlaze iz mode.

Posni prebranac je dokaz da za bogat i pun obrok nisu potrebni ni meso ni komplikovani sastojci – samo dobro pripremljen pasulj, dosta crnog luka i malo strpljenja. Idealno je jelo za veće društvo, jer se lako pravi u većoj količini, još je lepši sutradan, a savršeno se uklapa uz kiseli kupus, turšiju i domaći hleb.

Posni prebranac za 10 osoba

Sastojci:

  • 1,5 kg belog pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 1,5 kg crnog luka
  • 200 ml ulja
  • 3 kašike mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
  • 3 lista lovora
  • So, po ukusu
  • Biber, po ukusu
  • 1 kašičica suvog biljnog začina (opciono)
  • Voda, po potrebi

Priprema:

Riblja čorba koju će hvaliti svi vaši gosti

Pasulj se veče ranije prebira i potapa u hladnu vodu. Sutradan se ta voda prospe, pasulj se nalije novom vodom i stavi da se kuva. Kada provri, prva voda se odlije, pasulj se ponovo nalije toplom vodom i kuva dok ne omekša, ali da zrna ostanu cela i ne raspadaju se. Tokom kuvanja dodaju se lovorovi listovi.

Dok se pasulj kuva, crni luk se očisti i iseče na rebarca. U većoj, dubljoj šerpi zagreje se ulje, pa se luk dinsta na srednjoj temperaturi dok ne postane staklast i mekan, bez naglog prženja. Kada luk omekša, skloni se sa ringle i dodaju se slatka i ljuta paprika, biber i po potrebi biljni začin, uz kratko mešanje da paprika ne zagori.

Posna pečena riba u foliji

U dublju vatrostalnu posudu ili pleh ređaju se red pasulja i red luka, dok se ne utroše svi sastojci. Na kraju se sve prelije sa malo vode u kojoj se pasulj kuvao – tek toliko da jelo ostane sočno, ali ne previše tečno. Po potrebi se dodatno posoli.

Prebranac se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 do 90 minuta, dok se na vrhu ne uhvati blago zapečena korica. Tokom pečenja može se po potrebi doliti još malo vode, ali umereno, kako bi prebranac ostao gust i punog ukusa.

Oznake:

prebranac

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

medenjaci
Prethodni

Medenjaci, recept bez greške

"Tajni bar" u centru grada koji spaja vrhunske koktele i filmske večeri: Iza skrivenog ulaza čeka vas nezaboravan provod
Sledeći

“Tajni bar” u centru grada koji spaja vrhunske koktele i filmske večeri: Iza skrivenog ulaza čeka vas nezaboravan provod

Sledeći
"Tajni bar" u centru grada koji spaja vrhunske koktele i filmske večeri: Iza skrivenog ulaza čeka vas nezaboravan provod
19.12.2025.

“Tajni bar” u centru grada koji spaja vrhunske koktele i filmske večeri: Iza skrivenog ulaza čeka vas nezaboravan provod

Prethodni
12.12.2025.

Medenjaci, recept bez greške

medenjaci

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    Najbolje pesme 2025. godine
    Ovo je 12 najboljih domaćih, odnosno regionalnih pesama 2025. godine, ali svi smo mi naši
    CityMagazine
    Sivi
    Bend koji vezuje generacije i donosi novu energiju: Nalateli smo na bend Sivi, i treba da ih poslušate
    CityMagazine
    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    INTERVJU Spisateljica Anja Mijović: „Otpadnici“ su oni koji nisu pristali da se odreknu empatije i pravde
    CityMagazine
    netfliks
    Imamo za vas savršen film za 1. januar: Novi Netfliks hit je konačno tu
    CityMagazine
    Čola
    Čola otkrio pesmu koju nikada ne peva na koncertima: Napisao ju je Balašević
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖