Manastirski recept za slavski kolač
Postoji nekoliko manastirskih recepata za slavski kolač koji se koriste tokom proslava u pravoslavnim manastirima.
Ovi recepti su često jednostavni, tradicionalni i prenose se generacijama.
Evo jednog manastirskog recepta za slavski kolač:
Sastojci:
500 g belog pšeničnog brašna
200 ml vode (ili mleka, ako nije postni dan)
20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
100 g šećera
100 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo ulje)
Prstohvat soli
Ukrasi po želji (npr. suvo voće, orasi, bademi, susam, krstić od fondana itd.)
Uputstvo:
Ugrejte vodu da bude mlaka, ali ne previše vruća. Dodajte šećer i kvasac u vodu i ostavite da se kvasac aktivira (oko 10 minuta). Ako koristite suvi kvasac, pratite uputstvo na kesici.
U velikoj posudi stavite brašno i dodajte kvasac sa vodom. Dodajte biljno ulje i prstohvat soli.
Zamesite testo sve dok ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju testa.
Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči zapremina (oko 1-2 sata).
Kada se testo udvostruči, premesite ga i oblikujte ga u željeni oblik kolača. Obično je to okrugli oblik sa krstom na vrhu.
Stavite kolač na pleh prekriven papirom za pečenje i ponovo ga ostavite da odmara i narasta još 15-20 minuta.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 180°C.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi.
Kada je kolač pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.
Pre nego što seče slavski kolač, ukrasite ga po želji, obično sa suvim voćem, orasima, bademima, susamom ili drugim postnim ukrasima koji vam se dopadaju.
Na vrhu kolača možete staviti krstić od fondana ili drugog postnog materijala.
Ovaj manastirski recept za slavski kolač je pogodan za postne dane kada se ne koristi mleko, jaja ili puter.
Ako nije postni dan, možete koristiti mleko i jaja umesto vode kako biste dobili bogatiji kolač. Uživajte u pripremi i slavljenju krsne slave!