Slavski kolač: Tradicionalni recept
Evo osnovnog recepta za pripremu slavskog kolača.
Potrebno je:
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca (oko 7 g)
1 šolja mlakog mleka
2 kašičice šećera
Prstohvat soli
2 jaja
100 g putera (ili margarina)
Ulje za premazivanje kalupa
Žito za ukrašavanje (opciono)
Ikonica ili sveća (za dekoraciju)
Priprema:
U velikoj činiji, pomešajte suvi kvasac, mlako mleko i šećer. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se kvasac ne aktivira i stvori mehuriće.
U drugoj činiji, prosejte brašno i dodajte prstohvat soli.
Umutite jaja i dodajte ih u aktivirani kvasac. Takođe, dodajte omekšani puter ili margarin.
Postepeno dodajte suve sastojke (brašno i so) u mokre sastojke (kvasac, jaja i puter). Mešajte dok se sve dobro ne sjedini i formira testo.
Testo premestite na pobrašnjenu površinu i mesite ga nekoliko minuta dok postane glatko i elastično.
Vratite testo u činiju, prekrijte je krpom ili folijom, i ostavite na toplom mestu da se udvostruči u veličini, što obično traje oko sat vremena.
Nakon što se testo udvostruči, premesite ga i oblikujte ga u okruglu ili ovalnu loptu.
Premažite kalup za pečenje uljem i stavite testo u sredinu kalupa.
Premažite površinu testa sa malo vode i pospite žitom po želji. Možete oblikovati testo da izgleda kao krst ili drugi simbol.
Pokrijte testo krpom i ostavite da odmara još 15-20 minuta.
U međuvremenu, zagrijte rernu na 180°C.
Stavite kalup sa testom u prethodno zagrijanu rernu i pecite kolač oko 30-35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđi na vrhu i lepo naraste.
Nakon pečenja, izvadite kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi.
Kada je kolač potpuno ohlađen, možete ga ukrasiti ikonicom i svećom, kao i drugim tradicionalnim simbolima slave.
Slavski kolač je gotov i spreman za postavljanje na slavsku trpezu.
Ovo je osnovni recept, ali se u različitim krajevima i porodicama mogu naći varijacije.
No Comment! Be the first one.