5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo
Ponekad je jedna greška u pripremi obroka dovoljna da dato jelo učini potpuno nejestivim. U ovom tekstu ćemo vam otkriti koje su to greške u kuvanju koje najčešće pravimo i šta treba da uradimo da ih ne bismo ponovili.
Previše solimo obrok
Presoljavanje jela ga neće samo učiniti neukusnim i naterati nas da odmah potražimo vodu ili neku drugu tečnost, već je to takođe i nezdravo.
Ne prosejavamo brašno
Brašno uvek valja prosejati kroz sito pre upotrebe. To je posebno bitno kada pravite sos jer ćete tako izbeći da se on ne rastvori lepo u vodi i ostane u grumenima.
Često prekuvamo testeninu
Nešto ovako lagano za pripremu i dalje ljudima zadaje probleme. Oni ili prekuvaju testeninu ili je ne kuvaju dovoljno dugo. Preporučujemo vam da se pridržavate uputstva sa pakovanja. Ako tamo piše da testenina treba da se kuva u ključaloj vodi 8 minuta, onda po završetku tog perioda treba da pomerite šerpu sa ringle i ne brinete mnogo.
Zaboravljamo da mešamo hranu koja se prži na visokoj temperaturi
Ako ne želite da stružete zagorelu hranu sa vašeg tiganja, ili smanjite temperaturu ringle ili konstantno mešajte hranu kako se ona ne bi zalepila za dno suda.
Pečemo hranu na previsokoj temperaturi
Kada pečemo hranu na previsokoj temperaturi, uvek se istovremeno dešavaju dve stvari. Ona spolja izgori, a unutra ostaje živa. Iz tog razloga uvek treba biti oprezan sa receptima koji zahtevaju da pečemo dugo na visokim temperaturama jer se ne ponašaju svi šporeti isto.
Izvor: Reader’s Digest