Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Sorbe ili šerbet – u čemu je razlika?

AUTOR: CityMagazine 02 Oct, 2019
Sorbe ili šerbet – u čemu je razlika?

Zamislite sledeću situaciju: u svojoj omiljenoj poslastičarnici pokušavate da se odlučite između sorbea od jagoda i zavodljivog šerbeta. Oba deluju jednako privlačno, ali u čemu je razlika?

Sorbe je smrznuta mešavina vode, zaslađivača, voćnih sokova i aromatičnog bilja poput bosiljka. Može se koristiti kao desert ili kao sredstvo za čišćenje nepca.

Iako šerbet kod nas podrazumeva napitak koji se pravi tako što se karamelizovani šećer prelije vodom ili mlekom, a zatim kuva dok ne provri, taj naziv u drugim zemljama ima potpuno drugačije značenje. Stoga, nije loše znati ovu razliku za slučaj da negde u inostranstvu želite da poručite jednu od ove dve poslastice.

Naime, šerbet ili šerbert, kako se izgovara u mnogim zemljama širom sveta, gotovo je isto što i sorbe, s tim što može da sadrži do dva procenta mlečnih proizvoda, masti i jaja. Svaka smrznuta mešavina koja sadrži više od dva procenta ovih namirnica je sladoled ili đelato.

Za razliku od sorbea, šerbet sadrži i mlečne proizvode

Rane verzije sorbea potiču od rimskih careva čiji robovi su snosili sneg s planina da bi ga kasnije mešali sa medom i vinom i tako pravili drevnog prethodnika današnjeg sorbea. Šerbet se pojavio kasnije kada su se dodavali novi sastojci koji su mešavinama davali bogatiju teksturu i ukus.

Sorbe odlikuju neobični ukusi i arome uključujući mešavine đumbira i limete, ruzmarina i limuna, a tu su i nezaobilazni ukusi višnje i guave.

Za razliku od njega, šerbet se pravi u različitim voćnim ukusima poput ananasa, pomorandže, limete, maline, kao i u mešavinama nekoliko različitih ukusa. U tom slučaju izgleda vrlo dekorativno jer podseća na dugine boje.

Zabavno je kada kupci misle da time što biraju sorbe ili šerbet umesto sladoleda unose manje kalorija… Istina je da šoljica sladoleda od vanile sadrži manje kalorija nego jednaka porcija sorbea. Glavni krivac za to je veća količina šećera. Ipak, ukoliko tražite vegansku varijantu, sorbe će svakako pobediti!

Izvor: Reader’s Digest

Fotografije za naslovni kolaž: Unsplash

Najčitanije

Jedan od najpopularnijih glumaca današnjice želi da bude sledeći Džejms Bond

I pre nego što smo peti i poslednji put gledali Danijela Krejga u ulozi Džejmsa Bonda u filmu Nije vreme…

Ovo je 7 kozmetičkih proizvoda koje bi svaka žena posle 40. godine trebalo da koristi

Različiti periodi života zahtevaju različite kozmetičke proizvode. Bilo da je u pitanju omiljeni ruž za usne koji će vašem licu…

3 loše navike koje imaju inteligentne osobe

Oko sebe ostavljate nered i puno psujete? Verovatno ste ceo život bili osuđivani zbog ovih loših navika, ali studije su…

Nova južnokorejska serija za jedan dan postala popularnija od serije „Squid Game“

Izgleda da je svet željan južnokorejskih serija, a Netflix i te kako ima nameru da to iskoristi. Naime, samo 24…

5 znakova da ne volite sebe dovoljno

Jedno je reći da volite sebe i da vodite računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je…

Ove upečatljive fotografije iz Poljske otkrivaju kako je izgledao život iza Gvozdene zavese tokom ’80-ih

Početkom osamdesetih godina prošlog veka, kada su Varšava i Gdanjsk bili centar veliki političkih previranja u Poljskoj, francuski fotograf Bruno…

Najnovije - Gastro

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…

Tematski gastro događaji na donjem Dorćolu

U Beogradu na donjem Dorćolu otvoren je Belgrade Kitchen Party – novi koncept prostora industrijskog dizajna osmišljen da i u…

Slavski pokloni – tradicija na nov način

Ukrasna kesa za vino, vino, kafa i bombonjera na rafu blizu kase najavljuju sezonu slava. Pokloni su vid zahvalnosti za…

5 jednostavnih recepata za grickalice bez griže savesti

Da li je jedina stvar kojoj se radujete u poslednje vreme noćna poseta frižideru? Da li volite da grickate kasno…